Högt tempo med visionären från norr

Intervju med Nyabs vd Johan Larsson. "Tycker det tar för lång tid för människor att fatta beslut".
Johan Larsson, vd på Nyab. Foto: Ulrika Vallgårda

För tolv år sedan började Johan Larsson driva ett företag tillsammans med sin bror. Målet var att möta de stora infrastruktursatsningar som är på gång, inte minst i samband med den gröna omställningen – och att senast 2020 ha skaffat sig årliga intäkter på en miljard kronor.
– Jag gillar inte när saker går långsamt, säger Johan Larsson, vd för Nyab Sverige med säte i Luleå.

Som träffpunkt har han valt ut ett anspråkslöst litet kafé i centrala Luleå. Det är dagen efter Luleå Hockeys SM-final mot Brynäs och han erkänner att det blev sent när laget tog hem det första guldet på 29 år. Väldigt sent.

– Jag sov som en tonåring hela förmiddagen, det har väl aldrig hänt i mitt vuxna liv, berättar han glatt och beställer en lunch fast klockan är fyra.

Johan Larsson är född i Piteå, flyttade som sexåring till Luleå, men har rötter i Överkalix och Övertorneå, där han tillbringade någon månad varje sommar som barn. Som barn fiskade han ofta.

– Jag tycker fortfarande om att fiska. Det finns i vårt dna att det är tillfredsställande att fånga sin egen mat, säger han.

Lärde sig tidigt

I den mån han nu har någon fritid. Han tycker om att hänga med sina två barn på deras fotbollsträningar, men annars är det företagande som står högst på intresselistan. Så har det varit så länge han kan minnas.

– Lyckan när jag var barn var att hitta ett gammalt nummer av Dagens industri.

Medan andra spelade och förlorade kulor på skolgården lärde han sig hur kulorna hade olika värden på olika skolor och nyttjade det.

– Jag förstod redan då hur marknader fungerar och bytte till mig en enorm kulsamling.

Han gick ekonomisk linje på gymnasiet, men fick inga slutbetyg eftersom han vägrade gå kursen i eget företagande.

– Det krävde att man skulle starta och sedan avveckla och lägga ner ett företag. Jag insåg att jag aldrig skulle kunna lägga ner något företag, så jag deltog inte, tjurskallig som jag var.

Den mesta kunskapen har han tillägnat sig genom ett brinnande intresse.

– Lägger du ner all din fritid på en enda sak, som jag har gjort, så blir du ganska ”skillad” på det.

Köpte lokalt entreprenadföretag

Han läste en ettårig kurs i internationell företagsledning vid Stockholmschool of economics senare i livet, men i övrigt har han lärt sig det kan han idag genom att starta, bygga upp och avyttra flera bolag.

När han och hans nio år yngre bror Mikael Ritola, som nu är operativ chef i bolaget, köpte Nyanläggarna i Luleå AB och började driva det 2014 var det ett litet lokalt entreprenadföretag.

De döpte om det till Nyab Sverige och bestämde sig för att öka omsättningen till en miljard de första sex åren. Något de gick i mål med redan ett år tidigare, 2019, vilket säger något om ambitionsnivån.

Ifjol var omsättningen fem miljarder kronor och för att klara det har de valt att jobba brett. Relationen mellan bröderna har utvecklats till ett professionellt kompanjonskap och de umgås sällan utanför jobbet.

– Vi kompletterar varandra eftersom han har mer branschspecifik kunskap och jag är mer generell. Vi ser oss litegrann som elitidrottare, förklarar han, fast inom affärsvärlden.

De förstod att i och med gruvornas satsningar i norr och behovet av att flytta hela samhällen på grund av gruvbrytningen, skulle det krävas stora investeringar i infrastruktur.

– Vi byggde ett lag utifrån det faktum att vi såg att marknaden behövde ett bolag som kunde erbjuda den typen av tjänster. Det kom in nya nyckelpersoner och delägare och alla är från Norrbotten.

85 procent tjänstemän

I och med den gröna omställningen har behoven bara växt. Det ska byggas elkraft till nya industrier, vägar, järnvägar, broar och dras vatten- och avloppsledningar.

En orolig omvärld kräver dessutom investeringar i säkra leveranskedjor för att Sverige ska göra sig oberoende. Den ständigt pågående urbaniseringen är också något som driver efterfrågan.

2022 köptes Nyab upp av det finska börsnoterade bolaget Skarta, men på ett sådant sätt att Nyab blev huvudägare och kontrollerade börsbolaget. Därefter var steget till svenska börsen inte långt. I juni 2024 klev Nyab upp på Stockholmsbörsen.

– Det är ett bra och viktigt steg för att komma närmare våra största kunder, säger han.

Även under de mest tuffa åren när många kunder pausat sina investeringar har Nyab klarat sig bra med en rörelsemarginal på som lägst 5,4 procent.

En förklaring till framgångarna, menar han, är att bolaget bara har 1000 anställda – 85 procent tjänstemän, merparten ingenjörer specialiserade på olika områden, och 15 procent yrkesarbetare. I stället anlitar de underentreprenörer, leverantörer och samarbetspartners för att utföra jobben.

– Det gör att vi får en ökad flexibilitet med mindre fasta kostnader och lägre kapitalbindning, vilket medför att vi kan ha en långsiktigt lönsam tillväxt.

”Skapa värden”

Och vad är drivkrafterna?

– Att utveckla saker, att skapa värden, att se människor växa. En stor anledning till Nyabs tillväxt är att människor i bolaget har vuxit och då växer bolaget. Vi har en väldigt bra, välkomnande och inkluderande kultur och det är tillfredsställande att se. Man tar hand om varandra. Mer erfarna projektchefer tar yngre under vingarna och de yngre i sin tur kanske är skickligare på det digitala.

Till de tre största nu aktuella projekten för Nyab kan nämnas Aurora Line där de bygger ihop Finlands och Sveriges kraftledningssystem åt Svenska kraftnät. Nyab bygger också kraftledningar åt Vattenfall mellan Oxelösund och Hedenlunda där SSAB behöver tillföra energi till sin anläggning. Ett tredje aktuellt projekt är spårvagnsbygget åt Uppsala spårvägar där man nu inväntar beslut i Kammarrätten.

– Riktigt roligt, bra för stadsbilden och bra med koldioxidfria transporter, säger vd:n.

Johan Larsson är visionär och gillar att spekulera i vad som kommer att hända i världsekonomin.

– Lika ofta har jag fel som rätt måste jag erkänna, men jag försöker se runt hörnet, det är bara sådan jag är.

Han har alltid känt sig lite annorlunda.

– Generellt tycker jag det tar för lång tid för människor att fatta beslut, att gå från beslut till handling och att implementera strategier.

Samtidigt inser han att det är bra att alla är olika.

– Hade jag fått hålla på i mitt tempo hade det blivit katastrof, säger han med ett leende.

Vad gör du för att koppla av?

– Jag känner glädje i arbetet och är inte så stressad. Men det är klart att när man har en ledig dag, kan bada bastu på kvällen och vet att man får sova till klockan nio nästa morgon, så är det jätteskönt.

Läs också