Nyheter

Högtryck i Medvind

Extravagant vardagslyx med smak av himlen. Det är konceptet när Medvind bygger om vindar till lägenheter. <br></br> — Det är många som vill bo högt upp så det går bra för oss, säger Thomas Bäcklund, grundare och delägare av Medvind.

Vill du bo som Karlsson på taket? Om du svarar ja på frågan är du inte ensam. Det kan Thomas Bäcklund på Medvind intyga. Sedan grundandet av företaget för 21 år sedan, har han haft fullt upp.

— Det har aldrig varit ute med vindslägenheter, däremot följer vi så klart konjunkturerna. Vi hade en dipp i början av 90-talet och för några år sedan men nu rullar det på, säger Thomas Bäcklund.

Medvind är ett litet företag med 12 anställda. Några är arkitekter, andra är byggnadsarbetare. Själv är Thomas Bäcklund utbildad vatteningenjör.

— Jag kom på idén med vindslägenheter i början av 80-talet när jag och min dåvarande flickvän sökte en lägenhet ihop. Det var svårt att hitta rätt. Att börja renovera vindar för andra kändes som en spännande idé och vi var nästan pionjärer i början, säger han.

Verksamheten har ända fram till idag koncentrerats till centrala Stockholm. Några planer på att expandera till resten av landet finns inte. En orsak är den höga kostnaden som renoveringar av vindar innebär. Istället för att bygga nytt och rationellt enhetligt måste man anpassa sig till de system som redan finns.

Vatten och värme måste ofta dras från källaren och lika ofta måste väggar rivas innan man kan bygga nytt. Kvadratmeterpriset ligger därför mellan 65 och 80 000 kronor och lägenheterna är oftast på 90 till 150 kvadratmeter. De måste vara så stora för att det ska bli ekonomiskt lönsamt.

Vilka är det som köper så dyra lägenheter?
— Det är oftast medelålders par som bott i villa men som vill bo komprimera sitt boende när barnen flyttat hemifrån.

Framtiden för Medvind ser ljus ut. Även om åtskilliga vindar i Stockholm har byggts om till lägenheter så finns det mer än 1 000 lämpliga vindar kvar att beta av. Intresserade bostadsrättsföreningar som vill ha hjälp med ombyggnationer hör också av sig i strid ström. Samtidigt finns planer på att utvidga verksamheten.

— Vi funderar bland annat på att satsa på nybyggnationer, framförallt när många hus i city nu ska få en extravåning högst upp. Så jag har nog att göra till pensionen om 15 år, säger Thomas Bäcklund med ett leende.

Medvind

Grundat:1987.

Hemort: Stockholm.

Antal anställda:12.

Nyanställningar 2007: 6 personer.

Omsättning 2007:25 miljoner.

Vinstresultat 2007: Cirka 1,5 miljoner.

Affärsidé:Förädla befintliga vindar så att boende blir möjligt.