Nyheter

Hon är årets Isabelle-stipendiat

Emmelie Renlund och Isabelle McAllister. Foto: Gustav Kaiser/Stockholmsmässan

2014 års Isabelle-stipendiat heter Emmelie Renlund.
Hon får utmärkelsen bland annat eftersom hon är en förebild och inspiratör.

Motiveringen lyder: “2014 års Isabellestipendiat har med osviklig envishet, kunskap och mod visat att det går att bryta förlegade normer och traditioner. Emmelie Renlund gör dagligen en avgörande insats för framtidens byggbransch genom sitt stora engagemang för alla människors lika värde. En sann förebild och inspiratör som skriver historia.”

Över 500 hantverkare nominerades till årets Isabellestipendium – Sveriges första hantverkarstipendium för kvinnor. Juryns val föll till slut på 25-åriga snickaren Emmelie Renlund, som är första kvinna i Byggnads förbundsstyrelse.

Isabelle McAllister, känd från hemmafixarprogram på tv samt föreläsare, författare, inredare och designer, har instiftat Isabelle-stipendiet som delas ut för fjärde året i rad på Hem & Villa på Stockholmsmässan. Syftet med stipendiet är att bland annat att skapa förebilder för kvinnor i en mansdominerad bransch och minska snedrekryteringen inom byggbranschen.

Stipendiet, som är på 20 000 kronor, finansieras med hjälp av Hem & Villa samt aktörer från näringslivet, och delas ut i samarbete med Rättviseförmedlingen.

– Jag vill visa upp att det finns många duktiga kvinnor inom byggbranschen och hylla dem. Skapa förebilder för andra, visa att det funkar för kvinnor att vara hantverkare. Jag har stött på så mycket fördomar, där kvinnor inom branschen blivit mobbade. Stipendiet är också en anledning för chefer att tänka till, att minska snedrekryteringen och fördomarna, säger Isabelle McAllister i ett pressmeddelande.