Nyheter

Hon är årets Miljöinnovatör

Amanda Borneke. Foto: Jennie Krook

Amanda Borneke tilldelas Trafikverkets utmärkelse Årets miljöinnovatör 2020. Med entusiasm har hon ökat tempot i anläggningsbranschens hållbarhetsarbete. ”Hon coachar framgångsrikt företag i bygg- och anläggningsbranschen att göra förändring på riktigt”, lyder motiveringen.

För tredje året i rad delade Trafikverket ut priset ”Årets miljöinnovatör” på Universum Ranking Awards, den 8 oktober. I år digitalt. Det handlar om ett pris för att uppmuntra personer som tänker nytt, brinner för att arbeta med hållbar samhällsutveckling och som gjort något som minskat miljö- och klimatpåverkan.  

Årets vinnare arbetar som kvalitets- och miljöledare på rivningsföretaget CS Riv & Håltagning i Göteborg.

– Jag har klarat av att sänka 15–90 procent av klimatpåverkan från vår maskinflotta sedan 2018 – och det vill Trafikverket uppmärksamma. Med all rätt! Det har inte varit lätt att rita om rivningsbranschen. Det här är så galet och jag är så tacksam att en så stor myndighet väljer att lyfta mig som klimataktivist och impacter, säger Amanda Borneke, i ett pressmeddelande.

– Genom att se till att fordon och maskiner i bygg- och anläggningsbranschen drivs med förnybara drivmedel och el kan vi bidra till ett mer fossilfritt samhälle. Bara att följa upp att fordonen och maskinerna använder mer miljövänliga drivmedel ger avtryck.

– Trafikverket arbetar för de transportpolitiska målen, men det är också viktigt att uppmärksamma att mycket av vår verksamhet samtidigt är i bygg- och anläggningsbranschen. Det är särskilt tydligt på miljöområdet och då är det extra kul att ge denna utmärkelse till ett framgångsrikt och nytänkande hållbarhetsarbete, säger Sven Hunhammar, måldirektör för miljö på Trafikverket och prisutdelare.

Motiveringen lyder: Amanda Borneke har med kommunikation och nytänkande som främsta verktyg tagit hållbarhetsarbetet till nya nivåer och målgrupper. Hon coachar framgångsrikt företag i bygg- och anläggningsbranschen att göra förändring på riktigt. Med en smittande entusiasm, detaljkunskap och inte minst mod har hon visat konkreta resultat som sprider sig till andra.