Hon är Årets Samhällsbyggare

Hon är Årets Samhällsbyggare
Monica von Schmalensee, vd White Arkitekter är Årets Samhällsbyggare 2016. Foto: Fredrik Hjerling.

Årets Samhällsbyggare 2016 är Monica von Schmalensee, vd White Arkitekter. Priset delades ut den 12 oktober under Samhällsbyggardagarna.

Monica von Schmalensee, vd White Arkitekter, fick priset för att hon ”genom sitt starka engagemang i arkitektur, stadsutveckling och hållbarhet, bidragit till att skapa nya lösningar för att bygga vackra, täta och hållbara städer”. Priset Årets Samhällsbyggare har delats ut sedan 2013 i samband med seminariekonferensen Samhällsbyggnadsdagarna.

– Utmärkelsen betyder väldigt mycket för mig och jag är extra glad att det har gått till en arkitekt, Säger Monica von Schmalensee. Vår roll som arkitekter och stadsbyggare handlar om att tänka långsiktigt och hållbart om vi ska kunna bygga framtid. Kvalitet framför kvantitet. White arkitekter är en viktig del i priset eftersom alla medarbetare bidrar med kompetens och kunnande om hållbara lösningar.

– Monica är en stark och drivande person i samhällsbyggnadssektorn, säger Sara Haasmark, vd på Samhällsbyggarna. Viktiga och nödvändiga egenskaper för att vi ska se en hållbar utveckling av samhället, fortsätter hon.

Priset är, förutom den hedervärda titeln, en statyett av konstnären Carl-Gustaf Ekberg

Juryn 2016 har bestått av:

Biljana Pehrsson, vd Kungsleden
Lise Langseth, seniorkonsult
Erik Selin, vd Balder
Stefan Engdahl, chef verksamhetsområde Samhälle Trafikverket 
Jan Wejdmark, ordf. Samhällsbyggarna och 
Sara Haasmark, vd Samhällsbyggarna

Jenny Marcuson Fors