Nyheter

Hon är Byggchefernas nya ordförande

Kajsa Hessel, vd för Projektgaranti, valdes till ny ordförande för Byggcheferna på årsstämman på fredagen.


Hon tar över efter Lars Bergqvist som avgår efter 30 år.

– Resursbristen är den största utmaningen i byggbranschen, säger Kajsa Hessel.

I helgen pågår Byggcheferna årsstämma. Valberedningen hade föreslagit Kajsa Hessel som efterträdare till avgående Lars Bergqvist, och hon valdes på fredagen av en enig stämma.

Hur känns det att få förtroendet som ordförande efter Lars Bergqvist? 

– Byggcheferna har 16 500 medlemmar som man ska representera, så det känns stort, roligt och lite läskigt. I den ordningen. Men även om det är stort så känns det inte komplicerat. Byggcheferna har en bra plattform som de byggt upp under lång tid, det är tydligt vad branschen har för behov och det finns bra verktyg att jobba med.

I 18 år har Kajsa Hessel haft olika chefsroller, men det var först 2014, då hon blev erbjuden vd-jobbet på byggprojektledningsföretaget Projektgaranti, som hon blev bekant med byggbranschen. Det var också då hon blev medlem i Byggcheferna, även om hon länge varit medlem i Ledarna.

Vilka är de stora utmaningarna i byggbranschen? 

– Det är just nu resursbristen kopplat till alla bostads- och infrastrukturinvesteringar som behöver göras. Och runt resursbristen snurrar en massa andra viktiga frågor såsom branschens attraktivitet och säkerhetsfrågorna.

Ambassadörskapet som Byggcheferna har drivit under många år är en åtgärd för att attrahera studenter till branschen, och med tanke på rekryteringsproblematiken ser Kajsa Hessel detta som en viktig aktivitet.

– Studenterna kommer ju ut på arbetsmarknaden direkt i sina första byggchefsjobb och då ska de veta vart de kan vända sig för att få både nätverk och stöd i sin vardag

Vilka frågor tycker du är viktiga att driva? 

– Jämställdheten såklart, där har Byggcheferna historiskt sett varit väldigt duktiga på att göra skillnad. Men också mångfaldsfrågan och alla andra frågor som kopplar till byggchefers arbetsmiljö och förutsättningar att göra sitt jobb på bästa sätt.

Företrädaren Lars Bergqvist hade mångfalden som en av sina hjärtefrågor, och samarbetet med Byggnads för att stoppa machokulturen i byggbranschen har han drivit målmedvetet i flera år.

Samarbetet med och stödet från Lars Bergqvist har varit ovärderligt för Kajsa Hessel inför tronskiftet.

– Jag har lärt mig massor av honom, han har varit väldigt öppen och introducerat mig i alla sina nätverk. Utan hans starka stöd hade det inte varit möjligt att sätta mig in i arbetet på så pass kort tid.

Lars Johansson ingår i Byggchefernas valberedning, och han är nöjd med valet av den nya ordföranden.

– Kajsa Hessel har funnits med i diskussionerna ett tag. Vi är tacksamma att hon var beredd att tacka ja efter att hon nominerats. I övrigt så har vi föreslagit sex nyval, av totalt tolv ledamöter, till styrelsen, säger han.