Nyheter

Hon kan bli Årets Intraprenör

Charlotta Szczepanowski, chef för enheten för hållbar utveckling på Riksbyggen. Foto: Riksbyggen

Rekryteringsföretaget Talentia utser årligen Årets Intraprenör.

Charlotta Szczepanowski, chef för enheten för hållbar utveckling på Riksbyggen, är en av årets finalister.

– Jag trivs att driva frågor inne i ett företag, säger hon.

Talentia har under sju år delat ut pris till Årets Intraprenör, en person som utmärkt sig genom att utveckla nya idéer i organisationen som personen arbetar för men inte själv har grundat.

I år är bygg- och teknikkonsult branschen representerad med två av fem finalister, dels Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef på Riksbyggen, dels Viktor Svensson, President Division Technology, ÅF.  

– Det är mycket hedrande att få en finalplats i tävlingen Årets Intraprenör. Jag är stolt över att vi kommit så pass långt som vi har gjort inom Riksbyggen när det gäller att skapa mer hållbara boenden och att få vara en del av den utvecklingen. Det är en jätteresa vi har gjort, säger Charlotta Szczepanowski, chef för enheten för hållbar utveckling på Riksbyggen.

– Jag tycker även att byggbranschen kommer starkt när det gäller miljöfrågor. Vi har sprungit på bra, och det händer mycket hela tiden.

Är du en typisk intraprenör?

– Alla runt omkring mig har alltid sagt att jag är en entreprenör, men jag trivs att jobba inne i ett företag. Jag har drivit hållbarhetsfrågorna lite från sidan och integrerat dem i affären och i alla processer. De var inte en självklar del av kärnverksamheten när jag började på Riksbyggen. Jag blev väldigt glad när jag fick höra om begreppet intraprenör. Det passa bra in på mig.

Charlotta Szczepanowski har jobbat på Riksbyggen sedan 2008. 2014 fick hon titeln Sveriges bästa Hållbarhetschef.

–  Det känns jättestort att jag kommit till final i Årets Intraprenör. Här konkurrerar man ju med alla branscher.

Bakgrunden till priset är att Talentia, redan 1999, identifierade intraprenörens karaktäristiska egenskaper som driv och innovationsförmåga som de mest värdeskapande egenskaperna hos en rekryteringskandidat. Idag har Talentia specialiserat sig på att identifiera och rekrytera intraprenörer.

Talentia beskriver en intraprenör som, likt en entreprenör, har drivkraften och innovationsförmågan. Men när entreprenören drivs av oberoende i sitt förverkligande vill Intraprenören snarare uppnå något för sin organisations räkning.

– Intraprenörer har värdefulla egenskaper som går att anamma om man lär sig deras tanke- och arbetssätt. Vi vill trigga ett intraprenöriellt beteende, och ett sätt är att uppmärksamma intraprenörer som gjort ett starkt avtryck, säger Klas Karlsson, grundare till Talentia.

Han berättar att begreppet intraprenör grundandes i mitten på 1980-talet, och företag som både Volvo och Ericsson har utvecklats tack vare intraprenörer. 2009 vann Uld Nordström, projekteledare för Volvo Personvagnar, titel Årets Intraprenör för sitt arbete med att utveckla miljöbilar.

– Intraprenörer kan hitta nya vägar framåt i ett företag, de har förmågan att innovera redan fruktsamma bolag snarare än att bara förvalta dem. Hade till exempel Kodac varit fullt av intraprenörer hade man inte missat digitaliseringen, säger Klas Karlsson.

Vinnaren koras onsdagen den 17 maj på Berns i samband med den globala konferensen Intrapreneurship Conference. Talentia delar även ut hederspriset Årets Intraprenör Ledarpriset till en person som i sitt ledarskap har uppmuntrat intraprenörskap inom organisationen på ett framstående sätt.

FINALISTER:
Charlotta Szczepanowski, Hållbarhetschef, Riksbyggen
”Med stor målmedvetenhet driver Charlotta arbetet med att få in hållbarhetsaspekten i Riksbyggens alla processer”.
Alexander Lydecker, Försäljningsdirektör, Bonnier News
”Alexander har succesivt byggt sitt team och radikalt utvecklat hela annonsaffären med innovativa erbjudanden”.
Kristoffer Rengfors, Chief Marketing Officer, Flygresor
”Kristoffer är klarsynt och söker prestigelöst efter nya digitala lösningar som håller Flygresor i framkant”.
Viktor Svensson, President div. tech, ÅF
”Viktor bidrar med idéer som sammankopplar människor och resurser inom och utanför organisationen”.
Mikael Sundström, Head of Networked Events, Ericsson
“Med ett imponerande driv har Mikael skapat en av de mest innovativa lösningar Ericsson kan presentera”