Nyheter

Hon tar över som vd i Stockholm

Lars Ihse har varit vd för Stockholms Byggmästareförening i 26 år. Nu tar Elisabeth Martin över. <br></br> — Vi kommer att fortsätta utveckla verksamheten, säger hon.

Elisabeth Martin har jobbat inom byggsektorn i hela sitt yrkesverksamma liv. Efter sju år på Byggentreprenörerna (föregångaren till Sveriges Byggindustrier) började hon på Stockholms Byggmästareförening 1995.

Utbildningsfrågor hör till de frågor hon jobbat med. Och hon har varit en av Lars Ihses närmsta medarbetare. Därför är det ingen drastisk kursförändring att vänta. Snarare hoppas hon på arbetsro och på att kunna jobba med bransch- och arbetsgivarfrågor. Inre stridigheter i organisationen har dominerat mycket av arbetet under flera år.

Men medlemsföretagen i Stockholms Byggmästareförening och Sveriges Byggindustrier har äntligen enats kring ett samarbetsavtal. Elisabeth Martin blir vd för Byggmästareföreningen, som har hand om branschfrågor, och samtidigt regionchef för BI Öst, som har hand om arbetsgivarfrågor.

— Nu är vi ett kansli och det är det viktigaste, säger Elisabeth Martin. Jag hoppas innerligt att den samförståndslösning organisationen nått står sig för jag vill inget hellre än att ägna mig åt verksamheten.

Vad blir din viktigaste uppgift?
— Att se till att medlemsföretagen får en fortsatt bra service.

Vilka frågor är det viktigaste att jobba med mer konkret?
— Att branschen har ett gott anseende, till exempel att motarbeta svartjobben. Men också stötta medlemsföretagen i arbetet med att få moderna medarbetarrelationer och att se till att villkoren för att bygga i Stockholm är goda.

Lars Ihse går nu i pension vid 63 år och har inga planer på nya jobb. Han talar i stället om barnbarnen, golf, engagemanget i Järfälla motorklubb, fixa huset, skogspromenader… ja, han lär inte få svårt att hitta sysselsättning.

— Sen behöver man kanske ha något intellektuellt jobb också men det behöver ju absolut inte vara något heltidsarbete, säger Lars Ihse.

Elisabeth Martin

Ålder:55 år.

Familj:Gift och har tre söner.

Bor:Villa i Täby norr om Stockholm.

Utbildning:arkitekt, utbildad på KTH.

Yrkesbakgrund: Har jobbat inom byggsektorn hela sitt yrkesverksamma liv. Jobbade 7 år på Byggentreprenörerna (som i dag är Sverige Byggindustrier). Började 1995 på Stockholms Byggmästareförening.

Aktuell: Nytillträdd vd för Stockholms Byggmästareförening.