Nyheter

Höststäda bort dig själv på Google

Blir du mörkrädd när du googlar dig själv och upptäcker att glömda synder eller andra pinsamheter dyker upp? Det finns botemedel.

Internet är som en elefant. Internet glömmer aldrig. Det är en gammal sanning som blir allt mer påträngande ju bättre sökmotorerna blir att indexera all information som finns på webben.

Helt osynlig blir du aldrig — men du kan göra ett försök om du vill. Passa på att höststäda nu.

– Städning av sökresultat handlar dels om att försöka få bort filer och sidor, dels att fylla på med sidor som ger en sannare, eller åtminstone en annan, bild av verkligen.

Det skriver den välkände sökmotorspecialisten Nikke Lindqvist i sina råd om hur man gör en Googlestädning.

Bättre förekomma än förekommas är Nikke Lindqvist generella råd.

– Ironiskt nog är det lättare för den som redan har en identitet på webben att styra över den bild som förmedlas än den som försökt hålla sig undan genom att inte vara aktiva i sociala nätverk, säger Nikke Lindqvist.

Han menar att det är fullt möjligt att ta kontrollen över sina sökresultat genom att fylla på med ny information som ger en annan bild.

– Det bästa är att synas så mycket som möjligt. Då blir man minst sårbar för dåliga sökträffar. Men det kräver att man bygger upp en äkta webbnärvaro. Det duger inte att bara trycka ut exakt samma information på webben på ett tjogtal sajter.

Det första man ska göra i höststädningen är att försöka få bort de sidor man inte vill se när man googlar sitt namn.

– Kontakta sajtägarna och be dem radera material, formulera om material eller stänga ute Google från att indexera vissa sidor. Ta gärna hjälp av en kompis att kontakta sajtägaren, säger Nikke Lindqvist.

Det andra är att fylla på i sökresultatet med annat material.

– Detta har aldrig varit enklare att göra än i dag, med dagens enorma utbud av sociala mediesajter. Starta en blogg och skaffa ett konto på Twitter. Det hamnar alltid högt upp på träfflistorna, säger Nikke Lindqvist på sin sajt med om Googlestädningen.

Tio tips för att synas minimalt på nätet