Nyheter

Hotellet bidrar till bostadslösning

Bildtexter: Ida Kahn, vd Part Time Home och Peter Håkansson som jobbar på Infraservice och bor tillfälligt på lägenhetshotellet i Rotebro. Foto: Susanne Bengtsson

Lägenhetshotell bidrar till att lösa bostadsbristen i Stockholm på flera sätt.

Företaget Part Time Home erbjuder boende åt dem som jobbar tillfälligt i huvudstaden. Bland kunderna finns byggföretag, som hyr rum år byggarna som är med och bygger Stockholms nya bostäder.   

– 80 procent av våra kunder är företag som behöver tillfälligt boende åt sin personal, säger företagets Ida Kahn, vd på Part Time Home.

Kompetensbrist och bostadsbrist är två hinder för företag som behöver rekrytera. Part Time Home erbjuder tillfälligt boende i Stockholm.

– 80 procent av våra kunder är företag som behöver boende åt sin personal, säger företagets vd Ida Kahn.

Enligt henne ökar behovet av tillfälliga boenden för tillfällig arbetskraft. I somras öppnade därför Part Time Home ett nytt lägenhetshotell i Stockholm, i Rotebro, i anslutning till sin tidigare anläggning. Här finns totalt 185 lägenheter i storlekarna 18 till 90 kvm. Alla har eget pentry och badrum. I lägenhetshotellet, som delvis består av ombyggda kontorslokaler och delvis av en nybyggd hotelldel, finns också tvättstuga, gym och bastu samt en reception som är bemannad dagtid.

– Våra kunder är till 80 procent företag som hyr tillfälligt boende till sin personal. Här kan man stanna allt från ett dygn till flera månader. Lägenheterna är möblerade med ett basutbud, men de som vill kan ta med sig egna möbler för att känna sig hemma.

En som installerat sig på hotellet är Peter Håkansson, tekniker på Infraservice som sköter drift och underhåll på järnvägen. Han har bott på lägenhetshotellet sedan februari.

– Jag jobbar skift måndag till fredag och åker hem till Göteborg på helgerna. Det här boendet är fräscht och jag känner mig som hemma. Vi är flera från företaget som bor här, men jag har eget rum.

Enligt Peter Håkansson fyller Part time Home en viktig uppgift i Stockholm.

– De löser ju bostadsbristen på flera sätt, både åt oss som jobbar tillfälligt här och åt stockholmarna eftersom många av byggarna som bygger bostäderna bor på hotellet, säger Peter.  

– Vi brukar också skoja om att vi befolkar glesbygden eftersom många kan bo kvar på sin hemort och bo och jobba tillfälligt i Stockholm, säger Ida.

I hyran, som ligger på cirka 12 000 kronor i månaden för en studiolägenhet, ingår städning en gång i veckan.

– Vi vill se till att det är rent och fräscht, det skapar trygghet och gör att människor trivs. Annars försöker vi att inte ha så mycket regler. Vi pratar om att de boende ska vara goda grannar och ta hänsyn. Det som inte är tillåtet är rökning och att spika och skruva i väggarna.

Part Time Home har även en anläggning söder om Stockholm, i Slagsta, med 223 lägenheter i en ombyggd kontorsbyggnad.