Nyheter

Hotet mot husägarna

Husbockar och myror i all ära. Ibland får olyckliga husägare se upp för betydligt större vandaler. Det kan flera husägare i Törnbotten intyga.

Det var i höstas som en galen hackspett trakasserade husägarna i Törnbotten på Öland. Enligt lokalpressen härjade den i flera månader och förstörde värden på flera tusentals kronor. Och inte brydde den sig om att länsstyrelsen gjorde den fredlös. Istället utökade den sitt revir med fler förtvivlade husägare som resultat. Men så, i november mötte den sitt öde av en kula.

Men hur vanligt är det med bindgalna hackspettar? Byggvärlden ringer upp Lars Lindell, ordförande i Sveriges ornitologiska förening.
— Det är inte alls vanligt med tanke på att den större hackspetten, som det rörde sig om i det här fallet, är en väldigt vanlig fågel. Vi får väl in ungefär ett fall om året.

Och vad kan man göra? I lokalpressen på Öland tipsade allmänheten om allt från hackspettskopior på husväggarna till, på skämt får man hoppas, uppspikade katter.
— Nja vad man kan göra är att hänga upp saker som stör. Det kan vara plastpåsar eller plastremsor. Man kan också pröva att hänga upp hönsnät över de delar som hackspetten tycks gilla.

Själv har jag bott granne med en hackspett som älskade husets stuprör. Varför i all sin dar vill en hackspett hacka på ett stuprör?
— Jag hör regelbundet om detta. Det beror antagligen på att röret ger en god resonans.

Finns det andra fåglar som tycker att hus är lite för smaskiga eller gosiga?
— Det är i så fall hus- och ladusvalor som kan häcka på husnocken och bajsa ner bland brädorna. I så fall kan man bygga en list under så att bajset inte rinner in. Själv har jag dock satt upp extra hyllor på min husnock för att jag tycker att det är trevligt med svalor.