Nyheter

House for mother först ut i Vallastaden

Maria Grahn och Björn Förstberg, mor och son, är först ut i Villastaden. Foto: Staffan Gustavsson

I Linköping är bygget av Vallastadens första hus igång. Det är Maria Grahns villa, House for mother, som är tar form.

– Vallastaden kommer att bli en fantastisk plats i Linköping, säger hennes son, Björn Förstberg, som också är arkitekten som ritat huset.

House for mother var tidigast ute med bygglov och nu har schaktningsarbetet för villan startat.
– Det känns kul att ha börjat och nu kommer det att ta fart ganska snabbt under våren, det är ett ganska okomplicerat bygge, säger Björn Förstberg, Förstberg Arkitektur och Formgivning.

Tanken är att huset ska vara klart för inflyttning i september. Villan präglas av enkla material och synliga, bärande konstruktioner.
Fasaden kläs i en enkel, slitstark korrugerad aluminiumplåt och interiören utmärks av obehandlad plywood, synliga reglar och slipat betonggolv.
– Jag ville använda så få material som möjligt och jag vill att volymen ska tala för sig själv. För mig var det här ett sätt att få testa lite olika saker, säger Björn Förstberg.

Huset är delat i två volymer och den totala ytan är på 130 kvadratmeter, fördelade på en privat del med sovrum och badrum samt en publik del bestående av vardagsrum, kök och studio.
– Det är anpassat efter mammas behov. Hon har haft en hel del att säga till om, men idéerna är mina.

Att vara först ut i Vallastaden är förstås speciellt och Björn berättar att eftersom det inte finns byggnader runt om kring att förhålla sig till har han kunnat satsa helt på det han vill göra.
– Vallastaden kommer att bli en fantastisk plats i Linköping. Det är roligt att privatpersoner han få tag i bra tomter bara några kilometer från centrum. Jag hoppas att vi på något sätt satt ribban för Vallastaden med bygget av House for mother.

House for mother har fått mycket uppmärksamhet, framför allt på webbplatser runt om i världen med inriktning på arkitektur- och formgivning.
– Bland annat i Sydkorea och Taiwan. Det är förstås superkul att andra är intresserade, säger Björn Förstberg.

Björn Förstberg är uppvuxen i Linköping, men verksam i Malmö. Han har tidigare jobbat för bland andra Lindvall A & D. 2013 startade han den egna firman Förstberg Arkitektur och Formgivning, där House for mother är det första projektet. 

Fakta: LinköpingsBo2017

LinköpingsBo2017 är ett samhällsbyggnadsprojekt som ska resultera i en helt ny stadsdel vars första etapp, Vallastaden, ska stå klar sommaren 2017.
Det är också namnet på det bo- och samhällsexpo som går av stapeln när första etappen är klar.
Under resans gång kommer LinköpingsBo2017 att vara en plattform för en mängd möten, seminarier, workshops och utställningar. Dialog och delaktighet är i fokus under hela arbetet fram till 2017.

Källa: LinköpingsBo2017