Nordbygg

Kvinnor på ”historisk” nätverksträff

kvinnligt nätverk
Kajsa Hessel, Sara Nazouri, Namo Marouf, Amanda Borneke, Sandra Mobaraki, Desireé Nilsson och Margareta Karlsson bjöd på inspirationsföreläsning. Foto: Susanne Bengtsson

Hundra kvinnor samlades till nätverksträff på Nordbygg på torsdagen. Syftet med det kvinnliga nätverket är att främja en jämställd byggsektor – och skapa världens bästa byggbransch.

På årets Nordbygg anordnade mässan sin första kvinnliga nätverksträff. Jämställdhet är en viktig fråga inom byggbranschen och en självklarhet för Nordbygg.

– Nordbygg har under många år försökt samla alla kvinnor inom bygg, installation och fastighet och sedan 2019 har vi tillsammans planerat det här eventet. Att nu, tre år senare, kunna öppna upp Nordbyggs dörrar och välkomna alla kvinnor till den här nätverksträffen känns otroligt roligt. Det här är en historisk dag, säger Sandra ”Bygg-Sandra” Mobaraki, moderator för Nordbyggs kvinnliga nätverksträff.

Kvinnliga förebilder i samhällsbyggnadsbranschen berättade om sina yrkesresor, hur de hamnat där de är idag och vilka deras bästa tips är till kvinnor som vill utveckla byggbranschen.

En av talarna var Amanda Borneke, hållbarhetskoordinator på Sweco. Hon talade bland annat om hur man på olika sätt kan påverka beteenden. Hon har själv en bakgrund i rivningsbranschen och vill se fler kvinnor i varselkläder.

Ledarskapet avgörande

Ledarskapet är a och o när man vill förändra, menar Kajsa Hessel, vd Svensk Byggtjänst.

– Kultur och ledarskap är verktygen för att förändra en bransch. När vi drabbades av pandemin var alla väldigt snabba med att ställa om, men i andra frågor, som klimatkrisen, ställer vi inte alls om lika snabbt. Det handlar om ledarskapet.

Desirée Nilsson, distriktschef på Cramo, pratade om vikten av att skaffa sig förebilder och yrkesvänner. Som en av de första kvinnliga cheferna på hennes position har hon gått före och rivit de första hindren för dem som kommer efter.

-Jag samlar på människor, yrkesvänner, som jag kan nätverka, prata och bolla med. Om man vill ta sig framåt är det också viktigt att välja rätt företag och rätt chef – som tror på dig, ser din potential och kan hjälpa dig framåt i bolaget. Våga utmana dig själv. Det är också viktigt att vi kvinnor utmanar varandra.

Ett gott råd från Nano Marouf som jobbar med social hållbarhet på Ramboll är att våga vara kritiskt och ifrågasätta. På så sätt kan vi skapa en förändra branschen.

Desirée Nilsson, Cramo, och Bygg-Sandra arrangerade inspirationsseminarium för byggkvinnor på Nordbygg.
Annie Bojing, Jenny Mattsson och Maria Rappoccio från Sika deltog på den kvinnliga nätverksträffen på Nordbygg. ”Superinspirerande” var deras intryck. Foto: Susanne Bengtsson
Nöjda deltagare på nätverksträffen: Ann Ekman, Aspen, Sofie Andersson och Sara Axander från Arkitektgruppen i Gävle. ”Jättebra, inspirerande kul att lyssna på kvinnor som ”brinner” för sin sak och delar med sig av erfarenhet och energi.