Hundraårig konjaksflaska hittades på bygge

Hundraårig konjaksflaska hittades på bygge
När NCC höll på att gräva för ett parkeringsgarage vid Centralstationen i Malmö såg platschef Tommy Weliaschitsch plötsligt en flaska i schaktmassorna. Det var en intakt, över 100 år gammal konjaksflaska.

— Den låg på åtta meters djup. Det har varit en gammal kajkant där och sen har de fyllt ut och ökat kajen i början av 1900-talet, antagligen har flaskan följt med i massorna då, säger Tommy Weliaschitsch.

När flaskan hade tvättats syntes namnet AD Faxe & Söner på ett sigill på korken. Det är namnet på en spritaffär i Malmö som fanns i mitten av 1800-talet.

Malmö stadsantikvarie Anders Reisnert bedömer att flaskan är handblåst någon gång under slutet av 1800-talet.

Nu ska flaskan förseglas med vax så att korken inte vittrar sönder. Därefter planerar NCC att ställa ut flaskan i en glasmonter i parkeringsgaraget.

— Att en flaska skulle överleva i gyttjan i över 100 år är fullständigt otroligt. Det är jättekul och jag tycker att det är extra roligt att NCC tänker ställa ut den i sin egen byggnad. Det är ett roligt initiativ av dem, säger Anders Reisnert.

Vad tror du om konjaken i flaskan?

— Jag tror inte den är något vidare. Korken har läckt lite, så jag kan tänka mig att den smakar lite gyttja, säger Anders Reisnert.

Relaterade artiklar

Tecknar avtal om bygge av kontor värt 800 miljoner
Bygger ut anstalten för 900 miljoner kronor
Vinstvarning från NCC
Nu är Karlatornet högst i Norden