Nyheter

Hundraårig konjaksflaska hittades på bygge

När NCC höll på att gräva för ett parkeringsgarage vid Centralstationen i Malmö såg platschef Tommy Weliaschitsch plötsligt en flaska i schaktmassorna. Det var en intakt, över 100 år gammal konjaksflaska.

— Den låg på åtta meters djup. Det har varit en gammal kajkant där och sen har de fyllt ut och ökat kajen i början av 1900-talet, antagligen har flaskan följt med i massorna då, säger Tommy Weliaschitsch.

När flaskan hade tvättats syntes namnet AD Faxe & Söner på ett sigill på korken. Det är namnet på en spritaffär i Malmö som fanns i mitten av 1800-talet.

Malmö stadsantikvarie Anders Reisnert bedömer att flaskan är handblåst någon gång under slutet av 1800-talet.

Nu ska flaskan förseglas med vax så att korken inte vittrar sönder. Därefter planerar NCC att ställa ut flaskan i en glasmonter i parkeringsgaraget.

— Att en flaska skulle överleva i gyttjan i över 100 år är fullständigt otroligt. Det är jättekul och jag tycker att det är extra roligt att NCC tänker ställa ut den i sin egen byggnad. Det är ett roligt initiativ av dem, säger Anders Reisnert.

Vad tror du om konjaken i flaskan?

— Jag tror inte den är något vidare. Korken har läckt lite, så jag kan tänka mig att den smakar lite gyttja, säger Anders Reisnert.