Nyheter

Hur får man organisationen hungrig på digitalisering?

Ann-Marie Rosendahl och Stefan Engeseth skriver om digitaliseringi Byggvärlden.

Palle Lundberg är stadsdirektör i Helsingborgs stad, en stad som tidigt satsat på digitalisering.
Här svarar han på frågor från Byggvärldens gästkrönikörer.

1. Vad är en ”Smartare Stad”/Framtidens Smarta Samhälle/Automagic City för dig?
– Det korta svaret? En stad med ett intuitivt och friktionsfritt gränssnitt med varje invånare, företag, organisation och besökare. Där alla stadens tjänster finns tillgängliga på ett och samma ställe, där staden är en arena för alla sina kunder att delta, skapa och välja – en slags plattform som gör det möjligt för individer och företag att bidra med egen kraft men också utveckla tjänster och värden för andra.

2. Hur galen får en kommun vara?
– En kommun får aldrig vara omdömeslös. Men en viss portion galenskap är nödvändig om en kommun ska vara innovativ. Om vi ska lyckas möta framtidens utmaningar och ta tillvara framtidens möjligheter måste vi våga tänka nytt och annorlunda. Och just nytt och annorlunda tenderar att ibland betraktas som galet – åtminstone inledningsvis.

3. Hur ska vi/du få ihop all utveckling och alla innovationer med den befintliga staden till en totalt sett Smartare Stad?
– Kanske genom att inte fastna vid tanken att det handlar om ett system eller ett konstant system. Vi tror på en utforskande, prövande och lärande process där vi gärna testar många nya idéer i liten skala och där vi gärna misslyckas ofta i liten skala. På det sättet lär vi oss vad vi ska göra medan vi gör, istället för att lägga massvis med tid och resurser på att i förväg försöka gissa vad som kommer att fungera.

4. Mäter ni hur modiga era medarbetare är?
– Nej. Men vi förökar uppmuntra våra medarbetare att våga testa och faktiskt också misslyckas. En faktor som ofta bromsar oss människor vad gäller att våga tänka och testa nytt är rädslan att göra fel. Vi behöver bli bättre på att prata om när det inte blev som vi tänkt oss. Ett sätt som vi gör det på i Helsingborgs stad är genom vår interna utmärkelse ”Årets misstag” – där det är själva lärdomen som belönas.

5. Vilka krav/önskemål har du på byggbranschen? Hur bör den utvecklas för att bli en tillgång i den Smarta Staden?
– Jag tror på att göra saker tillsammans. När olika branscher och kompetenser möts, när olika erfarenheter och drömmar befruktas, brukar det uppstå oväntade och spännande idéer. Kanske skulle bygg- och fastighetsbranschen tänka mindre på bara sin egen produkt och mer på ekosystemet runt sin produkt? Hur omvärlden kan jacka in sig digitalt i byggnaden, till exempel vad gäller serviceleveranser och delningsekonomi? Utan att det nödvändigtvis innebär nya och direkta intäktsströmmar.

6. Hur får man organisationen hungrig på digitalisering?
– Många är idag mer digitaliserade hemma än på jobbet. Våra digitala lösningar i hemmiljön fungerar dessutom oftast mer intuitivt och friktionsfritt än de vi har på jobbet. Frågan handlar alltså inte så mycket om hur vi ska få medarbetare mer hungriga på digitalisering utan mer om hur våra strukturer och rutiner ska bli ett så litet hinder som möjligt.

7. Vilka funktioner tycker du är viktigast för att du skall uppleva din stad som Automagic/Smartare?
– Jag vill ha allt på ett ställe. Ett digitalt gränssnitt där all min information finns, för alla mina roller, med full överblick och kontroll. Det ska vara intuitivt att hitta, lätt att delta och smidigt att fatta beslut. Jag vill inte svara på frågor som jag inte behöver svara på, fylla i blanketter i onödan, vänta på svar för länge. Jag vill att gränssnittet mellan mig och kommunen ska vara så snabbt och smidigt att jag inte ens tänker på det.

8. Ni har digitaliserat bygglov – hur togs det emot av användarna?
– Det vet vi inte ännu. Vi testar funktionen just nu och utvärderar testet efter hand.

9. Om du skulle skriva ett kärleksbrev till bygg- och fastighetsbranschen, vad skulle du skriva då?
– Ha, ha. Ingen aning. Men kanske något i stil med: Kära bygg- och fastighetsbransch. Om du vill att jag ska fortsätta att älska dig så måste du nog förnya dig lite. Jag försöker att förnya mig hela tiden. Kanske kan vi göra det tillsammans?

10. Nästa steg? ”Helsingborg – Världens Smartaste kommun?”
– Nästa steg är absolut ”Helsingborg – världens smartaste stad”. Just nu planerar vi för en riktgt häftig mässa om fyra år. Temat blir ”H22 – A Smarter City” och kommer att handla om hur vi ska planera, bygga och utveckla städer i framtiden. Med H22 använder vi en traditionell bomässa som grund, vi visar upp bostadsområden, arkitektur, design, digitalisering, teknik och miljösatsningar.Till det adderar vi kvaliteter som bredd och mångfald, livskvalitet. Jag hoppas att många i bygg- och fastighetsbranschen vill hänga på!

Ann-Marie Rosendahl, rådgivare inom framtiden 
[email protected]  

Stefan Engeseth, författare och föreläsare
[email protected]