Nyheter

Hur fungerar städningen under corona?

Kundpartner har märkt att när extraresurser sätts in så har också den totala sjukfrånvaron sjunkit.

Städningen är extra viktig när vi befinner oss i en pandemi. Vi bad Kundpartner ge några handfasta städtips för att minimera smittorisken på kontoret.

Hygienen är viktig för att minska smittspridningen av corona. Nu när allt fler börjar komma tillbaka på kontoret efter semester och perioder av hemarbete är det extra viktigt att se över städningen av lokalerna.

– Noggrann handhygien är a och o. Se till att ha handsprit framme där man äter, fikar och tar frukt. Och tänk på att dörrhandtag, kranar och tvåldispensrar behöver desinficeras ofta, säger Peter Rehnström, vd på Kundpartner.

De har märkt en stor ökning av städbehovet på kontor, ända sedan pandemins utbrott i februari.

– Den vanliga kontorsstädningen minskade något i och med ökat hemarbete, så under sommaren har det varit mycket grovstädning och golvvård. Det som i stället har ökat stort är desinficering.

Peter Rehnström berättar att de får komma och städa flera gånger per dag hos vissa större företag.

– Hygienutrymmen som toaletter, omklädningsrum och pentryn kan behöva desinficeras flera gånger per dag. Även kontaktytor som dörrhandtag till konferensrum. Hur ofta man behöver städa beror på kontorets belastning.

Peter råder att se över kontorets städrutiner. Kundpartner har märkt att när extraresurser sätts in så har också den totala sjukfrånvaron sjunkit, inte bara minskad risk att smittas av codiv-19.

– Det är en bra investering, säger han.

Sedan är det viktigt att minimera smittohärdar, som textilhanddukar, öppna toalettpappershållare och pumptvålbehållare.

– Man kan inte ha samma lösningar på kontoret som hemma. Sensorstyrda tvåldispensrar är att rekommendera, men de har blivit så populära att de är svåra att få tag på nu.

Tangentbordet bör medarbetarna själva göra rent.

– Sätt fram medel och utrustning för att underlätta rengöringen. Sedan bör man även kontrollera ventilationssystemet och hålla det rent. Vädra då och då, det är bra att få in frisk luft och dammsug bara där det verkligen behövs, annars är andra städmetoder bättre, avslutar Peter Rehnström.

 

Bästa städtipsen

1.     Se över städrutinerna. Desinfektion av dörrhandtag, kranar och tvåldispensrar i kök och hygienutrymmen kan behöva göras flera gånger per dag beroende på belastning.

2.     Ställ fram handsprit där man äter, fikar och tar frukt.

3.     Minimera smittkällorna. Undvik pumptvål, textilhanddukar och välj helst beröringsfria lösningar.

4.     Minimera dammsugningen, det river upp onödigt mycket partiklar.

5.     Kontrollera ventilationssystemet.

 

Om Kundpartner

Kundpartner Syd AB tillhandahåller städ och servicetjänster med kontor i Stockholm, Malmö, Helsingborg, Kristianstad och Göteborg. År 2019 vann företaget utmärkelsen Årets Glansföretag i Clean Bright awards och i år är Kundpartner nominerad igen.

www.kundpartner.se