Nyheter

Huset som ändrar <br/> färg efter vädret

Ny arkitektur interagerar med vädret. Den kanadensiska forskaren Filiz Klassen konstruerar byggnader som förändras av regn, vind och temperatur.

Filiz Klassen, docent vid Ryersons universitet i Toronto, visar upp de nya byggnaderna på en utställning i Kanada med start den 17 november. Tricket är att byggnaderna täcks med ett skal som ändrar färg efter temperatur, pulserar och släpper ifrån sig ljus i takt med vind och regn.

Skalet består av en speciell textil som blandats med ämnen som metall, glas och keramik. Sensorer känner av förändringar i miljön och med hjälp av lampor och elektronik kan skalet exempelvis ändra färg.

Tanken är att skapa arkitektur som har ett dynamiskt förhållande med omgivningen och därför är bättre för miljön: Byggnader som fångar, sparar och använder energi som kommer från naturen.

Att skalen är gjort av textil ger också flexibilitet, de är lätta att anpassa till olika byggnader. Skalen är lätta att flytta men samtidigt tillräckligt hållbara för att användas permanent.

Martin Karlsson