Nyheter

Hustillverkare i Dalarna expanderar

Bild från Byggpartners bygge av äldreboendet Slottet i Falun. Dalahus, som nu expanderar, ägs av Byggpartnergruppen. Foto: Byggpartnergruppen
Bild från Byggpartners bygge av äldreboendet Slottet i Falun. Dalahus, som nu expanderar, ägs av Byggpartnergruppen. Foto: Byggpartnergruppen

Hustillverkaren Dalahus, som ägs av börsnoterade Byggpartnergruppen, köper Dala Massivträ och Massivträ Press och bildar Dalahusgruppen.
Vi får ett erbjudande som är svårslaget, säger Sten-Erik Malmqvist, vd för Dalahusgruppen.

Syftet med köpet är, enligt bolaget, att skapa en företagsgrupp som kan erbjuda helhetslösningar för större byggprojekt i trä och att bli den mest kompletta leverantören av stommar, bjälklag, väggar och takkonstruktioner i trä.
– Vi har en oerhört stark kompetens inom trähuskomponenter i alla kategorier, säger Sten-Erik Malmqvist, vd för Dalahusgruppen.

Egen fabrik

Målgrupperna för Dalahusgruppen, med egen fabrik i Linghed strax utanför Falun, är i första hand fastighetsutvecklare, offentliga byggherrar och byggentreprenörer.

– Dalahusgruppens styrka är vår förmåga att optimera trästommar, så att det verkligen ger effekt i klimatberäkningarna. För att maximera kund- och klimatnyttan behöver vi ha kontroll på hela kedjan, från konstruktion till produktion och montage. Det kan vi göra i det nya bolaget, säger Mattias Brännström, tidigare vd för Dala Massivträ och Massivträ Press i Dalarna och numera teknisk chef i Dalahusgruppen.

Omsätter 54 miljoner

I Dalahusgruppen ingår även Dalahusgruppen Montage. Dalahusgruppen har 54 anställda och en omsättning på 96 miljoner kronor (2022).