Nyheter

Hybridelement ska minska byggbolagens miljöpåverkan

I juni ska Skanska montera hybridväggarna vid ett projekt i finska Rauma. Bild: Metsä

Ett hybridsandwichelement som består av betong och trä. Metsä Woods nya konstruktion ska få fler byggbolag att bygga i trä.

Tillsammans med sin samarbetspartner Lipa-Betoni har Metsä Wood tagit fram ett nytt väggelement som ska göra det lättare för byggföretag att gå över mot ett mer hållbart alternativ.

 – Hybridsandwichelementen bidrar till att öka andelen trä, så att vi på ett effektivt sätt kan bygga mer hållbara hus. Detta gemensamma utvecklingsprojekt är ett av våra bidrag till att hjälpa byggbranschen i en tid där det är viktigare än någonsin att ta ställning för klimatet, säger Håkan Arnebrant, Buisness Development Manager på Metsä Wood Sverige.

Vid byggnation av flerbostadshus i Norden är det i dag vanligast att använda betongväggar, enligt Metsä. Med hybridväggar ska byggbolaget kunna jobba på samma sätt som med rena betongväggar, därmed hoppas Metsä att fler enklare ska kunna övergå till att bygga i trä.

Det första byggprojektet som kommer att använda sig av elementen blir Metsä Fibres sågverk i finska Rauma. För projektet är Skanska totalentreprenör och elementen kommer att tillverkas i Lipa-Betonis fabrik i Pieksämäki i Finland med montering i juni.

– Eftersom Kerto LVL är ett material som väger väldigt lite går det snabbare att tillverka hybridsandwichelementen på fabrik, för att sedan transportera dem till byggarbetsplatsen. Att elementen är lätta gör även att transportutsläppen blir mindre och väl på plats är de enklare att lyfta än traditionella väggelement, säger Håkan Arnebrant och fortsätter:

– Årligen produceras ungefär en miljon kvadratmeter betongväggelement i Finland. Den lastbärande kärnan i elementen ger upphov till koldioxidutsläpp på 45 000 ton per år, men om alla betongväggar ersattes med hybridsandwichelement skulle koldioxidutsläppen minska med 30 000 ton årligen. På det skulle även 95 000 ton kol lagras i träet.