Nyheter

ICA och JM utvecklar bostäder

Fastigheten har ritats av Yellon arkitektbyrå. Bild: Yellon

 ICA Fastigheter växer på bostadsmarknaden. I Limhamns Sjöstad i Malmö kommun utvecklar de ett stadskvarter med en ICA Supermarket samt 70 bostäder. Bostäderna ovan gatuplan möjliggörs genom en tredimensionell fastighetsbildning tillsammans med JM. 
– Att bygga bostäder i samband med butiksetableringar är något vi vill fortsätta göra, säger Lena Boberg, vd ICA Fastigheter.

ICA Fastigheter, tillsammans med JM, kommer att utveckla hela kvarteret i Limhamns Sjöstad till ett stadsmässigt blandstadskvarter med matbutik och bostäder och service. ICA Fastigheter bygger en ICA Supermarket, en restaurang samt ytterligare en kommersiell lokal i gatuplan tillsammans med ett underjordiskt garage.

Drygt 70 nya bostäder ovan gatuplan möjliggörs genom en tredimensionell fastighetsbildning tillsammans med JM.

– Att kunna bygga bostäder i samband med butiksetableringar är något vi vill fortsätta göra. Det är ekonomiskt rationellt och skapar också livfulla och trygga bostadsområden, säger Lena Boberg, vd ICA Fastigheter, i ett pressmeddelande.

Projektet innehåller cirka 7 000 kvadratmeter bostäder, cirka 2 000 kvadratmeter kommersiell verksamhet och tillhörande inomhusparkering. Området Limhamns Sjöstad i västra Malmö är under förvandling och när området står klart kommer det att innehålla cirka 4 000 – 5 000 bostäder. Matbutiken planeras öppna till julhandeln 2022 och inflyttning i bostäderna förväntas till 2023.

Redan 2018 invigdes ICA Kvantum Teleborg i Växjö med butiken i bottenplan och 248 studentlägenheter i ovanliggande våningar. ICA Fastigheter äger butiksfastigheten och Växjöbostäder äger bostäderna i en tredimensionell fastighetsbildning. 

ICA Fastigheter har nu flera liknande projekt på gång och ambitionen är att fortsätta hitta projekt där etablering av en ny butik kan kombineras med bostäder, hotell, kontor, vård eller service.

– Vi har över 1 000 lägenheter i vår projektportfölj. Merparten ligger i tidiga skeden och är ännu inte byggrätter, berättar Gabriella Ohlzon, pressansvarig.

Till exempel planeras det för cirka 250 bostäder i Lund, cirka 1 000 bostäder i Sollentuna och cirka 120 bostäder i Enköping i samband med butiksetableringar.