”Infrastruktur handlar om mycket mer än teknik”

Tomas Johansson, vd för NRC Group Sverige om att bygga för framtiden.
Tomas Johansson, vd NRC Group Sverige,
Tomas Johansson, vd NRC Group Sverige, trivs i rollen som chef och säger att han en del av tjusningen med jobbet är att få andra människor att utvecklas. Foto: Anna Sjöström

Järnvägsbranschen står mitt i ett paradigmskifte – där både affären och samhällets behov förändras i snabb takt. Det ställer höga krav på innovation, flexibilitet – och inte minst på ledarskap.
– Vi bygger inte bara spår utan vi vill bygga möjligheter för framtiden, säger Tomas Johansson, vd för NRC Group Sverige sedan september.

– I grunden handlar det om människor. Allt börjar och slutar där. Det är våra medarbetare som bär kulturen, driver utvecklingen och förverkligar våra visioner. Vi kan ha hur höga ambitioner som helst, men utan engagerade och kompetenta människor når vi inte dit vi vill, , säger Tomas Johansson, vd för NRC Group Sverige.

För honom är det tydligt att infrastruktur inte bara är teknik.
– Det handlar om samhällsutveckling, ekonomiskt ansvar och hållbarhet. Om att skapa långsiktiga värden och om att alltid sätta människan i centrum. Det är något vi måste bära med oss varje dag i vårt arbete på NRC Group.

Han berättar hur det kan vara att möte resenärernas frustration.
– Jag var på centralstationen här i Stockholm och väntade på tåget Nyköping. En dam sätter sig bredvid mig och börjar prata om tåget och att det alltid är förseningar och krångel. Hon ondgör sig över personerna som jobbar med järnvägen och ställer den retoriska frågan varför det aldrig blir bättre. Precis när vårt tåg kommer och vi ska gå på frågar hon i förbigående vad jag jobbar med, skrattar han.

Känner ett ansvar för resenärerna

– Det kanske var lika bra att vi inte hamnade i sätena bredvid varandra – fast å andra sidan kunde det ha blivit en intressant diskussion där jag fick berätta mitt perspektiv.

Och för damen på tåget, och alla andra, kommer hans perspektiv här:
– Jag känner ett ansvar för järnvägen och resenärerna och för att de pengar som staten satsar ska komma väl till användning.

Han tycker att järnvägen och tågresandet har fått ett oförtjänt dåligt rykte.
– Det är miljövänligt och bekvämt och fungerar oftast fint. Men man ska komma ihåg att systemet dras med ett stort underhållsunderskott och järnvägen är oerhört belastad just nu. När vi ska in och arbeta så handlar det om korta stunder. Vi håller till exempel på med ett makadambyte nu, och då jobbar vi på nätterna och måste lämna arbetsplatsen i fungerande skick på morgonen. Så det är en tuff bransch att jobba i, säger Tomas Johansson.

NRC Sverige omsätter över 2 miljarder

NRC Group startade 2011 och har sitt huvudkontor i norska Lysaker, men finns även i Sverige och Finland. Företaget konstruerar, bygger och underhåller kritiska infrastrukturlösningar. NRC Sverige har cirka 480 anställda och omsätter cirka 2,3 miljarder. Några projekt de jobbar med just nu är Best-arbeten vid Nyköpings resecentrum som underentreprenör, spårbyte Västerås samt långa och omfattande underhållskontrakt på Mitt- och Ådalsbanan, Blekinge kustbana och Kust till kust-banan. Och till hösten startar NRC Group sitt underhållskontrakt på Svealandsbanan.

– Vi jobbar ungefär lika mycket med projekt som underhåll.

Ny marknad

NRC Group Sverige tecknade nyligen ett ramavtal med E.ON, värt 650 miljoner kronor och som löper från juni 2025 till januari 2031.

– Att ge oss in på energisidan ger oss ytterligare ett ben ett stå på. Vi har redan den kunskapen i företaget så det blir ett bra komplement. Dessutom är det en årlig sysselsättning till skillnad från projekten som går från april till november, säger Tomas Johansson.

Han har varit vd för NRC Group Sverige sedan september förra året. Före det har han många år inom infrastruktur på Svevia och Skanska.

Mitträcken och megaprojekt

Vad är det bästa med att jobba med infrastruktur?
– Att man gör något som består och att man lämnar något efter sig. När jag är ute och åker ser jag allt från mitträcken till järnvägar och kan känna stolthet över att få vara med och bidra.

Vilka är utmaningarna framöver?
– Att klara av att ställa om i tid, både som bransch och samhälle. Vi står inför stora förändringar i form av klimatmål, kompetensförsörjning och digitalisering. Det kräver att man vågar testa nytt och samarbete över gränser.

Och utmaningarna i din roll?
– Säkerheten. Att folk skadar sig på jobbet är aldrig okej, och som vd har jag ett stort ansvar i att sätta den kulturen. Målet måste alltid vara noll skadade. Vi måste ständigt prata om säkerhetsarbetet och påminna varandra så att det sitter i ryggmärgen. Jag ställer mig frågan ”har jag gjort allt för att mina medarbetare ska komma hem säkra?”. Det kan handla om ett extra samtal eller större saker som att stänga ner verksamheten.

Har du behövt göra det någon gång?
– Ja, för många år sedan. Det skedde en sprängolycka där stenar flög genom en bilruta när det fanns en mamma och ett barn i bilen. Som tur var skadades ingen, men det är så nära man kan komma. Då stängde jag verksamheten i två dagar så att vi kunde prata igenom allt. I sådana situationer måste man vara säker som ledare och våga agera.

Lärdomar från andra länder

Beskriv ditt ledarskap.
– Jag trivs i rollen. För mig handlar det om att skapa mening och att bygga tillit. Jag är stolt över den kultur vi har på NRC där vi vågar prata om det som är svårt och där vi firar våra framgångar. Vi lär oss av båda situationerna. Jag tror gott om alla människor och förväntar mig att om en medarbetare får en uppgift så kommer de att leverera på den.

Nu, och tidigare, har du jobbat i andra nordiska länder. Vad kan Sverige lära av dem?
– Tittar man på kundsidan skulle jag önska att Trafikverket lärde sig av Finlands sätt att jobba med avtal. I Sverige är det betydligt fler överprövningar och tvister som tar både tid och pengar från de inblandade. I Finland jobbar kund och entreprenör mycket mer integrerat och tillsammans – från designfasen till genomförande och leverans. Det gör arbetet mer effektivt och hållbart på sikt.

Vad drivs du av?
– Att få bidra och att det jag lämnar efter mig ska vara något som gör skillnad.

Ingen van tågresenär

Gillar du att resa?
– Både ja och nej. Eftersom jag reser mycket i jobbet vill jag helst vara hemma när jag är ledig. Men en resa till Sri Lanka nyligen betydde mycket för mig.

Berätta om den resan.
– Det var ett återbesök för både mig och min sambo. Vi reste till Kotmale, en liten ny mitt i Sri Lankas högland. Det var där vi träffades som ungdomar för 40 år sedan när våra pappor jobbade där. Min pappa var projektledare för Skanska och hennes för ABB och de båda jobbade med det stora vattenkraftsprojektet i byn. Det är en av de största infrastruktursatsningarna i Sri Lanka någonsin och det är en investering som fortfarande bär landet. Att få komma tillbaka dit var överväldigande och resan blev en påminnelse om vad vårt arbete faktiskt betyder.

Vad betyder det?
– Att det vi bygger i dag kan stå kvar i generationer och påverka både människor och samhällen. Infrastruktur handlar om mycket mer än teknik.

Hur ofta åker du själv tåg?
– Jag kan inte påstå att jag åkt mycket tåg tidigare, men nu blir det ganska ofta. Jag tycker om att vara ute i verksamheten, säger Tomas Johansson.

Tomas Johansson

  • Gör: Vd NRC Group Sverige
  • Bakgrund i korthet: Divisonschef för Industri på Svevia 2017-2024, Regionchef Skanska Asfalt och betong 2008-2017
  • Bor: Kalmar
  • Ålder: 58 år
  • Familj: Sambo, en hund, två vuxna barn, barnbarn
  • Gör helst en ledig dag: Jag tycker om att vara utomhus. Beroende på säsong så tycker jag om att jaga, vara på sjön, åka utför och spela golf.
  • Senaste resan: Sri Lanka i april
  • Senast lästa/lyssnade bok: Affärslivets begrepp och förklaringar, av Bengt Karlöf. Jag brukar bläddra i den då och när jag har något dilemma att lösa. Det är fortfarande väldigt användbar.
  • Senaste låten: Visa vid midsommartid
  • Kuriosa: Tycker om att måla, helst i olja. Jag kan gå helt in i det och fokusera jag därför är det avkopplande.

Läs också