Nyheter

Inga bostäder på Bromma flygplats

Bromma flygplats blir kvar.

Regeringen lägger ned utredningen om stockholmflygplatsens framtid, skriver Dagens Nyheter.

Beskedet betyder att det inte kan byggas några bostäder där.

För ett år sedan fick den tidigare näringsministern Anders Sundström (S) regeringens uppdrag att utreda framtiden för Bromma flygplats. Nu har ärendet tagit nya turer. Regeringen har beslutat att ge utredningen ett nytt direktiv där frågan om Bromma flygplats stryks, skriver dn.se. Bakgrunden är två tillkännagivanden i riksdagen som gör klart att flygplatsen inte ska utvärderas.

Beskedet betyder att det inte kommer att byggas några bostäder på Bromma flygplats.

– Jag tycker att det är sorgligt att de som är emot utredningen inte har sett att detta hänger ihop med bostadsbyggande. Flygplatsens placering hindrar inte bara att den tar plats där och då, utan den förhindrar också bebyggelsen runt omkring och inflygningsstråk med mera. Bland annat att man inte kan bygga på höjden i närheten, vilket naturligtvis är ett hinder för bostadsbyggandet, säger bostadsminister Mehmet Kaplan till Dagens Nyheter.

Miljöpartiet har i sin vision Bromma Parkstad skissat på en ny stadsdel med 50 000 bostäder på Bromma flygplats.

Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholm, är bekymrad över konsekvenserna för bostadsbyggandet.

– Det handlade om att utreda förutsättningarna för att skapa ett stort antal bostäder i Stockholm – och bostadsbristen är vårt största problem. Så beslutet hämmar Stockholms utveckling, säger han till TT.