Nyheter

Inga sålda bostäder i fjärde kvartalet

Bostadsutvecklaren Tobin Properties sålde inga bostäder på bindande avtal under det fjärde kvartalet 2018 (13).
”Tobin Properties försäljningsutveckling under det fjärde kvartalet vittnar om en fortsatt avvaktande marknad för nyproducerade lägenheter i Stockholm”, skriver Patrik Mellgren i rapportens vd-ord.

Bostadsutvecklaren Tobin Properties redovisar ett rörelseresultat om -24,2 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2018 (0,0). Det gångna kvartalets totala intäkter var 70,8 miljoner kronor (31,2).
Antalet bostäder i pågående produktion uppgick vid årsskiftet till 493 stycken, liksom vid utgången av september. I byggstartade projekt var 323 enheter, eller 66 procent, sålt på bindande avtal vid årsskiftet.

I det fjärde kvartalet startades ingen produktion av nya enheter (148), samt inte heller under helåret 2018 (416).

Bostadsutvecklaren sålde 20 bostäder på bindande avtal under det gångna helåret (262).

Det nya året kommer bli intensivt för Tobin Properties, framhåller Patrik Mellgren.

”Under det kommande andra och tredje kvartalet väntas flera av våra pågående projekt stå klara vilket innebär en stor överlämningsfas med tillträden av nästan 200 lägenheter”, skriver han med tillägg att förutsättningarna för försäljning av kvarvarande osålda lägenheter i dessa projekt kan tänkas förbättras.

”Fortsatt gör vi bedömningen att Tobins projektportfölj på sikt har potential utifrån både geografiska lägen och fastigheternas och byggrätternas förvärvsvärden. Vi kommer under våren också att påbörja det interna arbetet med ett par nya projekt,

Det förefaller troligt att huvudägaren Klövern behöver hjälpa bostadsutvecklaren Tobin Properties med ytterligare finansiering under 2019. Det skriver Pareto i en snabbkommentar efter tisdagsmorgonens bokslut.

Analyshuset pekar på att Tobin endast hade en kassa på runt 80 miljoner kronor vid årsskiftet.

”Även om de fyra projekt som i nuläget är under produktion förväntas färdigställas under 2019 bedömer vi att delar av byggnationen behövs finansieras med kapital snarare än bygglån då försäljningsgraden är lägre än 60 procent i två av projekten”, skriver Pareto.

Projekten kan därutöver komma att färdigställas utan att vara slutsålda, bedömer analyshuset och påpekar att det är en ytterligare faktor som kan komma att medföra ett behov av finansiering för att finansiera ett likviditetsgap.

Pareto påminner också om att Tobin har ett obligationslån om 500 miljoner kronor som förfaller i juli i år, vilket troligtvis inte finansieras med internt genererat kassaflöde. Bolagets finansiering är ”nästan uteslutande drivet av Klöverns ägarskap och deras förmåga att stödja Tobin genom nuvarande svaga bostadsmarknad”, skriver analyshuset.

Klövern stöttade under 2018 Tobin med 100 miljoner kronor i internlån samt med 427 miljoner i kapitalinjektioner.

Enligt ägartjänsten Holdings innehar Klövern drygt 81 procent av kapitalet och nära 83 procent av rösterna i Tobin.

Nyhetsbyrån Direkt