Nyheter

Ingångslöner för nyexaminerade ingenjörer

Många nyexaminerade ingenjörer står snart till arbetsmarknadens förfogande. Foto: Getty Images

Vad är rimligt för en arbetsgivare att betala en nyexaminerad ingenjör? Sveriges Ingenjörer har tagit fram nya rekommenderade ingångslöner för civilingenjörer och högskoleingenjörer.

Många studenter är redo för sitt första jobb till sommaren. För 2021 är Sveriges Ingenjörers rekommenderade ingångslön för en civilingenjör minst 36 300 kronor. För högskoleingenjör gäller minst 34 400 kronor i månaden vid första anställningen. Dessa löner gäller generellt för ingenjörer inom alla branscher och  anställningar med kvalificerade arbetsuppgifter för ingenjörer. Förbundet rekommenderar även att restids- och övertidsersättning ska tillkomma utöver lönen.

– När lönen väl kommer upp bör man som arbetstagare vara den som först säger en siffra, självklart med väl förberedda argument och statistik i ryggen, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef Sveriges Ingenjörer, i ett pressmeddelande.

Ingångslönen är viktig för individens framtida löneutveckling. Sveriges Ingenjörer betonar att arbetsgivaren har ett stort ansvar för tjänstens innehåll och ansvarsområde, den anställdes specifika utbildning, erfarenhet och kompetens samt frågan om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen. Om det inte finns kan den anställde själv behöva förhandla om anställningsförmåner som tjänstepension och försäkringar.

Även villkoren vid sidan om lönen bör tas med i förhandlingen mellan arbetsgivare och nyexaminerad.

– Det är viktigt att göra skillnad på vad som verkligen är förmåner och vad som är förutsättningar för att kunna göra sitt jobb. En mobiltelefon och en tjänstedator är exempel på det senare, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef Sveriges Ingenjörer. 

Sveriges Ingenjörers rekommenderade ingångslöner 2021

Civilingenjör – minst 36 300 kr/mån

Högskoleingenjör – minst 34 400 kr/mån