Nyheter

Ingen spareffekt av danska deklarationer

Danmarks obligatoriska energimärkningssystem för byggnader har hittills inte lett till att energiförbrukningen i husen minskat, skriver MiljöRapporten.

Det visar en undersökning gjord av forskningsinstitutet AKF, Anvendt Kommunal Forskning, finansierad av danska Energistyrelsen.

De danska energideklarationerna infördes 1996 och husen klassas på skalan A till C där A-klassade hus är de mest energieffektiva. En genomgång av gasförbrukningen i de granskade husen visade att användningen inte har minskat två år efter att energideklarationen genomfördes.

Forskarna som står bakom studien hade en teori om att husägare som fått en sämre klassning skulle vara mer motiverade att göra energieffektiviseringar då de har mer pengar att spara. Det antagandet visade sig dock inte stämma.

Enligt forskarna är det dock oklart huruvida de boende låtit bli att göra något eller om de gjort energieffektiviseringarna och sedan unnat sig att ha en högre inomhustemperatur. Mer än 50 000 byggnader energideklareras varje år i Danmark.

Läs mer om Miljörapporten – byggvärldens miljötidning