Nyheter

Ingen varselvåg inom byggverksamhet – ännu

Foto: Peter Kroon

Cirka 18 400 personer har varslats hittills i mars, och 14 000 bara under förra veckan. Det är en rekordhög siffra –och betydligt mer än snittet på 3000 varsel/vecka.
– Men vi ser inga stora varsel inom byggverksamhet 
– ännu, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Den senaste veckan, mellan den 16 och 22 mars, har Arbetsförmedlingen hittills registrerat 13 698 personer som varslade om uppsägning. Hittills under mars månad är det sammantaget 18 367 personer som varslats om uppsägning, vilket är något i underkant eftersom alla ärenden ännu inte registrerats.Det rapporterade Arbetsförmedlingen på en presskonferens på måndagen.

Ökningen är rekordstor i jämförelse med samma månad 2019 då antalet berörda personer uppgick till 3 292.

– Antalet personer berörda av varsel ökade i rekordhög takt under tredje veckan i mars. Vi ser nu spridningseffekter på arbetsmarknaden – både geografiskt och över olika näringsgrenar, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen. 

Flest varsel drabbade hotell- och restaurangnäringen, följt av resebranschen samt transport- och handel.

Men än sköljer inga stora varselvågor över byggbranschen.

– Vi ser ingen större effekt inom byggverksamhet – ännu. 

Hittills i mars har 548 personer inom byggverksamhet varslats. I mars 2019 varslades 479 personer. 

Annika Sundén konstaterar att alla varsel i de hårdast drabbade näringarna inte behöver leda till uppsägningar och arbetslöshet. Regeringens stödpaket med bland annat korttidspermitteringar kan dämpa varslen.

– Utvecklingen framöver beror på hur långvarig krisen blir, men också på olika former av stödinsatser och arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Vi är i ett allvarligt läge och det kommer att bli utmaningar. Men vi ska komma ihåg att detta är en hälsokris som kommer att gå över.