Nyheter

Inget åtal för dödsolycka

Asfaltutläggarens ena bunkersida säkrades inte innan man bytte en hydraulslang. Det var orsaken till att en 64-årig anställd vid NCC Roads AB klämdes ihjäl förra året.

Arbetslaget hade tagit asfaltläggaren, tillsammans med vält och dieseltank, till Transportteknik i Nybro AB för att få en trasig hydraulslang utbytt. Men verkstaden kunde inte göra jobbet direkt. I stället påbörjade 64-åringen arbetet själv.

Arbetsmiljöverkets olycksutredning är nu klar. Enligt den hade arbetslaget lossat asfaltutläggarens transportsäkringar för att kunna lasta av maskinen från växelflaket. Sedan började 64-åringen arbetet med att byta hydraulslangen.

En kvart senare kom en anställd vid Transportteknik ut och hittade honom fastklämd under asfaltutläggarens högra bunkersida.

Arbetsmiljöverkets beskrivning av olyckan: ”När anslutningen till hydraulcylindern togs bort lossnade strypbrickan som satt innanför anslutningen och hydrauloljan sprutade ut. Bunkerväggen har då troligen fallit ner mycket snabbt och träffat honom i huvudet. Bunkerväggen var inte säkrad i uppfällt läge eftersom man tidigare lossat transportsäkringarna för avlastning.”

Den omkomne hade lång erfarenhet av sitt yrke. Reparationer, som att byta hydraulslangar, ingick i arbetslagets uppgifter. Laget hade mandat att anlita verkstad utan att fråga sin arbetsledning.

Arbetsmiljöverket har beslutat att inte begära åtalsprövning av olyckan.

Per Turesson / Arbetarskydd

Läs mer på Arbetarskydds hemsida