Inget åtal för dödsolycka

Inget åtal för dödsolycka
Asfaltutläggarens ena bunkersida säkrades inte innan man bytte en hydraulslang. Det var orsaken till att en 64-årig anställd vid NCC Roads AB klämdes ihjäl förra året.

Arbetslaget hade tagit asfaltläggaren, tillsammans med vält och dieseltank, till Transportteknik i Nybro AB för att få en trasig hydraulslang utbytt. Men verkstaden kunde inte göra jobbet direkt. I stället påbörjade 64-åringen arbetet själv.

Arbetsmiljöverkets olycksutredning är nu klar. Enligt den hade arbetslaget lossat asfaltutläggarens transportsäkringar för att kunna lasta av maskinen från växelflaket. Sedan började 64-åringen arbetet med att byta hydraulslangen.

En kvart senare kom en anställd vid Transportteknik ut och hittade honom fastklämd under asfaltutläggarens högra bunkersida.

Arbetsmiljöverkets beskrivning av olyckan: ”När anslutningen till hydraulcylindern togs bort lossnade strypbrickan som satt innanför anslutningen och hydrauloljan sprutade ut. Bunkerväggen har då troligen fallit ner mycket snabbt och träffat honom i huvudet. Bunkerväggen var inte säkrad i uppfällt läge eftersom man tidigare lossat transportsäkringarna för avlastning.”

Den omkomne hade lång erfarenhet av sitt yrke. Reparationer, som att byta hydraulslangar, ingick i arbetslagets uppgifter. Laget hade mandat att anlita verkstad utan att fråga sin arbetsledning.

Arbetsmiljöverket har beslutat att inte begära åtalsprövning av olyckan.

Per Turesson / Arbetarskydd

Läs mer på Arbetarskydds hemsida

Relaterade artiklar

Hög efterfrågan på arbetskraft inom bygg
”Stänger vi dörrarna får byggsverige stora problem”
Fyra av tio byggföretagare vill anställa fler nästa år
Ökad flexibilitet för företagen i nya arbetsrättsförslaget