Nyheter

Inköparen Arja gör comeback som sjuksköterska

Arja Johansson, inköpare på Peab i Skövde, har fått tjänstledigt för att jobba som sjuksköterska under coronakrisen. Foto: Privat

För 20 år sedan lämnade Arja Johansson jobbet som sjuksköterska och omskolade sig till inköpare. Nu har hon tagit tjänstledigt från sitt jobb som projektinköpare på Peab Bygg i Skövde för att göra en insats inom vården under coronakrisen.

– Jag är jätteglad att jag tog den här möjligheten som Peab erbjöd, säger Arja.


När Coronaviruset började sprida sig över landet kände Arja Johansson, till vardags projektinköpare på Peab i Skövde, att hon ville bidra. Arja är utbildad sjuksköterska, men omskolade sig för snart 20 år sedan till inköpare. Sedan 2011 har hon jobbat på Peab Bygg i Skövde.

När hennes förra arbetsgivare, Skaraborgs Sjukhus Skövde, gick ut med ett meddelande på Facebook om att man sökte utbildad sjukvårdspersonal så nappade Arja Johansson och skickade in en intresseanmälan.

– Jag kände direkt att det var en självklarhet att bidra med det jag kan. Jag vet vilket stort behov de har inom vården och då vill jag vara med och hjälpa till.

Hon ställde frågan om tjänstledighet till sin chef på Peab, och redan efter en vecka kunde hon börja jobba på den nyöppnade karantänavdelningen på sjukhuset i Skövde.

– Det var aldrig några tveksamheter från min arbetsgivare och de hanterade min ansökan snabbt och smidigt. Dessutom ersätter Peab löneskillnaden. Jag är jätteglad att jag tog den här möjligheten som Peab erbjöd, säger Arja, som är tjänstledig i tre månader.

Arja, som slutade jobba som sjuksköterska 2001 erkänner att hon känt sig lite ringrostig inledningsvis, men att hon snabbt kommit in i jobbet.

– Med provtagningar är det lite som att lära sig cykla, tekniken finns där men man behöver få tillbaka den rätta känslan. Den största förändringen är alla nya mediciner, och mediciner som bytt namn. Men jag har fått mycket hjälp av mina nya kollegor och vi jobbar aldrig ensamma. Eftersom det är en nystartad avdelning så är det en ny konstellation av personal och vi har byggt upp egna rutiner.

Eftersom Arja kommer i kontakt med många covid-19-smittade personer finns alltid en risk för att bli smittad, men det är inget som Arja är orolig för.

– Jag känner mig inte det minsta orolig. Jag upplever att sjukhuset har väldigt bra rutiner. Vi jobbar med full skyddsutrustning inne hos smittade och misstänkt smittade patienter. Man är mycket mer oskyddad ute på stan eller på bussen.

För Arja är det viktigt att få vara med och göra en samhällsinsats under krisen.

– Jag motiveras av att få bidra i större sammanhang som gör skillnad för folk. Därför känns det jättebra att vara tillbaka i vården.

Även när hon jobbar i byggbranschen med att bygga skolor och bostäder så känner hon att hon bidrar till samhällsnyttan.

– Peab kallar ju sig Nordens samhällsbyggare, så det är lite roligt att jag nu gör samhällsnytta på en annan nivå. Det finns en röd tråd.

Kommer du att gå tillbaka till byggbranschen?

– Ja, det kommer jag. Men jag är väldigt glad att jag har min sjuksköterskeutbildning att falla tillbaka på och att den kom till användning igen efter så många år. Jag kommer säkert att fortsätta jobba lite extra inom vården framöver.