Nyheter

”Innan jag dör vill jag bo med en italienare”

Flytta in hos kungen, dela hus med Justin Bieber eller bosätta sig som eremit. Hur vill du bo innan du dör? Förra veckan invigdes Veidekkes drömplank i Stureby där människor kan dela med sig av sina bostadsdrömmar.

I samband med Veidekkes Svanenmärkta bostadsprojekt Brf Parkslingan i Stureby utanför Stockholm har företaget valt att sätta upp ett annorlunda byggplank, där människor kan skriva ner sina bostadsdrömmar.

Drömplanket är en version av det urbana konceptet ”Before I die…” som spridits runt om i världen och går ut på att uppmana människor att dela sina personliga drömmar i det offentliga rummet.

Per-Martin Eriksson, vd på Veidekke Bostad, var en av dem som invigde planket.

 Varför driver ni det här projektet?

– Vi ser ett jättestort behov av bostäder för unga vuxna och vill fylla det behovet, därför är också nära hälften av bostäderna i projektet små lägenheter som passar unga. Jag har själv några barn som jag gärna skulle vilja se flytta hemifrån. Ett av skälen till att de inte gjort det är att det är svårt att hitta bostad.

Varför ett drömplank?

– Alla har bostadsdrömmar och vi vill uppfylla dem, men för att göra det måste vi försöka ta reda på vad människor drömmer om. Det här är ett sätt att göra det.

En person som skrivit på planket drömmer om att bo med kungen och en annan vill flytta ihop med Justin Bieber. Hur ska ni uppfylla alla önskningar?

– Alla drömmar kommer vi sannolikt inte lyckas förverkliga, även om det hade varit kul! Men drömmar som faller inom ramen för vad vi på Veidekke kan lösa eller påverka vill vi definitivt kämpa för att förverkliga.

Vilka bostadsdrömmar har du?

– En dröm är att jag skulle vilja bo både på landet och mitt inne i stan. Att bo inne i stan ger närhet till allt – förutom naturen som landet i stället erbjuder. Jag skulle vilja ha den variationen.

Marie Bergström

 

Citat från drömplanket

Innan jag dör vill jag bo…
…i ett kollektiv (Regina Kevius (M), Stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm Stad.)
…i en Svanenmärkt värld (Ragnar Unge, VD Svanen).
…i ett hållbart samhälle (Johnny Kellner, Teknik- och Miljöchef Veidekke).
…med Justin Bieber (förbipasserande tonårstjejer)
…i Kalle-Ankas-julafton-husvagn (deltagare på invigningen)
…med en italienare (deltagare på invigningen)
…med Kungen (deltagare på första invigningen)

Fakta om konceptet ”Before I die…”

Candy Chang bor i New Orleans och arbetar med det offentliga rummet och hur människor möts. År 2011, efter att hon förlorat en närstående, målade hon väggen på ett övergivet hus med kalkfärg. På väggen skrev hon sedan orden ”Before I die I want to…” och lämnade kritor för att förbipasserande skulle kunna fylla i vad de vill åstadkomma, uppleva och uppnå innan de dör.

Idén blev en enorm succé och har sedan dess spridit sig till mer än 300 väggar i över 50 länder runt om i världen.