Nordbygg

Innovativa byggskivor prisas med Nordbyggs guldmedalj

Nordbyggs guldmedalj
Max Rosenberg, Martin Ljungberg och Fredrik Rosenberg på Recoma som är vinnare av Nordbyggs Guldmedalj 2022. Foto: Henrik Ekberg.

Recoma byggskivor vann Nordbyggs Guldmedalj, priset för årets mest innovativa produktnyhet 2022. Skivorna är helt tillverkade av återvunna kompositförpackningar där enbart värme och tryck används vid tillverkningsprocessen vilket bidrar till ett lågt klimatavtryck. 

Priset för Nordbyggs Guldmedalj delades ut under torsdagseftermiddagen på mässan, en tävling i samarbete mellan Nordbygg och Svensk Byggtjänst. Av tio nominerade produktnyheter kammades förstapriset hem av Recoma byggskivor.

Juryns motivering: 

”Juryn väljer i år att premiera cirkularitet och att undvika farliga ämnen i vår bebyggda miljö. Att använda uttjänta dryckesförpackningar ger mycket låga emissionsvärden av såväl TVOC som formaldehyd och tillverkningen i Sverige bidrar till att hålla transporterna nere. Juryn imponeras av att den innovativa produkten har potential till storskalig produktion. Eftersom materialet är återvunnet blir klimatavtrycket lågt, vilket ger ett bidrag till ett mer hållbart samhällsbygge. Recoma får guldmedaljen för sina byggskivor, tillverkade i Sverige av återvunna förpackningar”.

– Det har varit väldigt många fina nomineringar i år, men tyvärr kan ju bara en vinna. Recoma byggskivor är ett viktigt bidrag till den utveckling vi ser inom sektorn just nu och bidrar därigenom till en mer hållbar samhällsbyggnadsbransch, säger Lina Hann.

”Det har gått i raketfart”

Recoma byggskivor tillverkas i fabriken i Hässleholm av återvunna kompositförpackningar som annars hade blivit avfall. Råmaterialet behandlas genom torkning, sterilisering, malning och pressas slutligen ihop under höga temperaturer.

– Den befintliga plasten i de plastlaminerade kartongerna som återbrukas används som bindemedel och inga kemikalier tillsätts vid tillverkningen, förklarar, Fredrik Rosenberg, säljare på Recoma.

– Det känns oväntat att vinna Nordbyggs Guldmedalj men det är verkligen en bekräftelse på att vi är på rätt spår i branschen. Vi är ganska nya då vi bara hållit på drygt ett år så det har gått i raketfart, men vi kommer starta upp i större skala i höst, säger Max Rosenberg, vd för Recoma.

Nordbyggs Guldmedalj, Jury: Anna Göth, redaktör för Byggkatalogen på Svensk Byggtjänst, Charlotte Steen, chefredaktör på Byggkoll på Svensk Byggtjänst, Anna Ryberg Ågren, vd för Byggmaterialindustrierna, Björn Florman från Materialbiblioteket och Peter Söderberg, projektledare för Nordbygg på Stockholmsmässan.

I samband med torsdagens prisregn delades även följande priser ut:

Stora Inneklimatpriset: Vinnare Smartfront AB

Smartfront vinner stora Inneklimatpriset. Foto: Henrik Ekberg

Glaspriset 2022: Vinnare Kulturhuset Stockholm

Teamet bakom Kulturhuset i Stockholm tilldelas Glaspriset.

Glaspärlan: Vinnare Låma konsthall, Göteborg

Låma konsthall i Göteborg tilldelas Glaspärlan.

Nya ögon på byggkeramik: Fanny Tersmeden, Johannes Herniksson och Oscar Landing, UMA

Peter Söderberg, Nordbygg, delar ut Nya ögon på byggkeramik-priset till Oscar Landing, Johannes Henriksson och Fanny Tersmeden. Foto: Henrik Ekberg.