Nyheter

Innovativa lösningar prisades

En radonsensor, arbetsbyxor för gravida och ett glashus i Umeå.

Det var några av de innovationsprojekt som prisades på Nordbygg på torsdagen.

–  Det är allvarligt när inomhusmiljön inte fungerar bra, sa bostadsminister Peter Eriksson som var prisutdelare för Stora Inomhusklimatpriset.  

På torsdagseftermiddagen var det prisregn över stora Nordbyggscenen. Inte mindre än fem priser delades ut.

Stora Glaspriset:

Wingårdhs och företagsparken Umestan 12 tilldelades priset för Sveriges bästa glasbyggnad. 
Projekten har bedömts utifrån kriterierna arkitektur, funktion och innovation.

”I dagsljus reflekterar den minimalistiska och precisa glasvolymen omgivningen – och när mörkret faller sprider byggnaden ett varmt, diffuserat och drömskt ljus”, skriver juryn i sin motivering. 

– Det känns naturligtvis både hedrande och roligt att vinna Glaspriset. När vi ritade Umestan ville vi att materialet skulle spegla och utmana sin omgivning. Men vi ville också att det skulle kunna agera effektivt klimatskal, bidra till goda ljusförhållanden och driva karaktäristisk arkitektur till sin spets, säger Gert Wingårdh, ansvarig arkitekt, i ett pressmeddelande.

Beställare är fastighetsbolaget Lerstenen, där Peter Forsberg är delägare. Han var också med och tog emot priset på Nordbyggscenen.

– Det känns jättekul för vi har satsat mycket på Umestan. Det här är nästan lika stort som att vinna Stanley Cup, sa en glad ”Foppa” under prisutdelningen.

Det är projekt med fokus på nytänkande och med en kombination av teknik och hantverk som premieras av Glasbranschföreningen. Det rödskimrande glashuset Umestan har certifierats som Miljöbyggnad Guld och omgivet av gamla kaserner samspelar det med sin omgivning, samtidigt som den tydligt markerar sin närvaro. Tre våningar högt, med ett torn i givakt på toppen. Nedtill en rektangulär låda klädd i dubbla fasader, med ett yttre skal av glas.

Priset delades ut av Glasbranschföreningen. 

Stora Inneklimatpriset:

Sundsvallsbaserad MidDec Scandinavia som fick ta emot Stora Inneklimatpriset från bostadsminister Peter Eriksson för sin nya typ av radonsensor för inomhusluft. 

– Regeringen gör mycket för att främja bra inomhusklimat. I budgeten för 2018 satsar regeringen medel för att minska hälsoproblemen kopplade till radon i bostäder. Det byggs väldigt mycket just nu, och någon gång måste det väl hända att något går fel. Det är allvarligt när inomhusklimatet inte fungerar bra, det kan förstöra folks liv, sa Peter Eriksson.

Sensorn från MidDec mäter kontinuerligt radonhalten, och mätresultatet görs tillgängligt via internet. Det ger en effektiv övervakning av radonhalten inomhus. Resultatet av genomförda radonsaneringsåtgärder kan snabbt överblickas. Sensorn kan även användas för att styra luftutbytet i radonpåverkade lokaler. MidDecs sensor ökar möjligheten att åtgärda ett av våra svåraste inomhusmiljöproblem på ett säkert och energieffektivt sätt.

Stora Inneklimatpriset instiftades 2001 av Slussen Building Services, Svensk Ventilation, Energi- och miljötekniska föreningen och Svenska Kyltekniska Föreningen. Stora Inneklimatpriset – tilldelas företag eller organisation inom inneklimat, energi och vvs, som utvecklat en betydelsefull produkt, tjänst eller metodik med goda möjligheter att komma till praktisk nytta.

Nordbyggs guldmedalj:

”Rosmari” – en arbetsbyxa för gravida från företaget Operose. Det är vinnaren av Nordbyggs guldmedalj för årets bästa produktnyhet 2018. Operose har designat flera typer av arbetskläder för kvinnor i byggbranschen. Med den nya byxan för gravida byggarbetare och målare har sortimentet fått ett angeläget tillskott som vann årets guldmedalj med bred marginal.

– Jättekul, omvälvande och betydelsefullt! Det här är et produkt som behövs. Det är konstigt att det inte funnits arbetsbyxor för gravida tidigare, säger Operos VD Johanna Söderström, när hon tar emot priset. 

Juryns ordförande, Svensk Byggtjänsts VD Urban Månsson, läste upp motiveringen:

”2018 års guldmedalj uppmärksammar en produkt som inriktar sig på ett av Nordbyggs huvudteman – rekrytering. Produkten är en innovation, på det sätt att den känns så självklar och förstås borde funnits för länge sedan. Den banar väg för ett förhållningssätt som konkret öppnar byggbranschen.”

– Det finns ett enormt behov av nya medarbetare och ny kompetens i hela byggprocessen. Då är det viktigt att skapa förutsättningar för att alla ska kunna jobba och känna sig välkomna i byggyrken. Den nya byxan för gravida byggare och målare är ett mycket bra och angeläget exempel på detta, menar Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg och medlem i juryn.

Bakom priset står Nordbygg, tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst.
 
Nya ögon på plast:

Tilldelades elevrna vid Umeå Universitet: Tobias Jonsson och Oscar Forsman. Bland 18 bidrag hade deras förslag valts ut som det plastcafé som fick byggas upp på Nordbygg. De tilldelades också ett stipendium.
Priset delas ut av IKEM.

Kulturhantverksstipendiet:

Gick till murarna Jan Ohlström, Uppsala och Håkan Fritz, Kumla.

Reinhold Gustafssons Stiftelse under Murmestare Embetet i Stockholm samt Sveriges Murnings- och Putsentreprenörförening, SPEF, delar ut Kulturhantverkstipendiet tillsammans med Statens fastighetsverk och Hantverkslaboratoriet, Göteborgs universitet. Även Svenska kyrkan och Stadsholmen medverkar i egenskap av fastighetsägare genom att bidra med lämpliga kulturrenoveringar som passar för stipendiaterna.