Nyheter

Inredning med byggtema

Kuddar klädda med varseltyg och ett tidningsställ i form av ett hus. Foto: Jason Strong

JM Entreprenad har flyttat in i ett aktivitetsbaserat kontor i Frösunda. Företaget har både byggt huset och anpassat lokalerna.

Uttrycket är starkt kopplat till verksamheten med spännande material och specialritad inredning.

JM Entreprenad har flyttat in i nya lokaler i Frösunda, intill JM AB. Tidigare satt JM Entreprenad i Hornsberg på två kontorsplan som var förtätade så pass att till och med konferensrummen gick åt.

– När vi mätte beläggningsgraden visade det sig att cirka 35 procent av kontorsplatserna användes. Nu är vi samlade på ett plan om närmare 1 500 kvadratmeter med en extern konferensanläggning en trappa ned på cirka 280 kvadratmeter, säger Ann-Christin Hall på JM Entreprenad.

Det är förstås kul att sitta i ett hus som man själva har byggt. JM Entreprenad gjorde även lokalanpassningarna och kom med flera egna idéer, som tegelväggen i den externa konferensytan.

Spectrum Arkitekter har utformat lokalerna, där verksamheten har lyfts fram på många roliga sätt. En grov­entré med arbetskläder, skor och hjälmar utgör ett spännande blickfång tack vare väggar som liknar korrugerad plåt.

– Det är faktiskt en tapet med en holografisk effekt som ser så verklig ut att man måste gå fram och känna på den, säger Anna Wallerstedt Öberg på Spectrum Arkitekter som tillsammans med sin kollega Christoffer Näs projekterat det nya kontoret.

Det är flera fondväggar i lokalerna som plockar upp grova byggmaterial för att skapa en ruff känsla. Den stora pausytan som är hjärtat i lokalen har också en verklighetstrogen tapet som liknar betongblock.

– Men köksön är klädd med äkta durkplåt. Sedan har vi gjort en förvaringsmodul som påminner om en byggställning och ett draperi av kedjor delar av en soffgrupp i pausytan.

I soffan ligger ett par kuddar sydda av JM Entreprenads egna varselvästar.

– Vi har också hittat flera armaturer som påminner om bygglampor och gatlyktor. Det är roligt att det syns vilka det är som sitter i lokalerna. Vi har till exempel använt tegelmönstret från loggan och använt som mönster på bland annat glasväggarnas foliering, säger Anna Wallerstedt Öberg.

Stora ritningar utgör fondtapet i några av mötesrummen och några referensprojekt har tryckts upp som tavlor vid entrén.

Man kan också referera till företaget när det gäller färgsättningen, men på ett subtilt sätt.

– Det är mycket rostfärger som har fått gå mot det rosa och gula hållet. Vi har satsat på mycket färg och textilier vilket var en önskan från den engagerade projektgruppen. Det mjuka blir en bra kontrast mot det hårda.

En hel del befintliga möbler kunde tas med i flytten: Nästan hälften av arbetsplatserna, alla förvaringsskåp och arbetsstolar.

– Totalt är vi cirka 70 medarbetare och det finns 50 traditionella arbetsplatser på kontoret. Sedan har vi många tjänstemän och konsulter som kan komma in och jobba här utan att känna att de tar någon annans plats, säger Ann-Christin Hall.

FAKTA

JM Entreprenad har flyttat in i ett närmare 1500 kvadratmeter stort kontor i Frösunda, Solna intill JM AB.

Lokalerna är aktivitetsbaserade och inredda med profilskapande detaljer.

Fastighetsägare: Vasakronan.

Byggentreprenör: JM Entreprenad AB.

Husarkitekt: Sweco Architects.

Inredningsarkitekt: Spectrum Arkitekter.