Intresserekord för arkitekttävling

Intresserekord  för arkitekttävling
Stort intresse för att få rita skyskrapan i Göteborg. Före jul ska fem arkitektteam vara utvalda.
Nu inleds tävlingsprocessen om vem som ska bli arkitekten till skyskrapan i Göteborg. Branschorganisationen Sveriges Arkitekter är tävlingsansvarig och går i dag ut med en öppen inbjudan till arkitekter i hela Europa.

– Ett så här stort intresse har vi nog aldrig haft tidigare redan innan en tävling startat, jag har redan blivit kontaktad av en rad olika arkitektkontor från olika länder, säger Claes Larsson, tävlingsansvarig på Sveriges Arkitekter, i ett pressmeddelande.

Före jul ska fem arkitektteam vara utvalda och därefter startar en tävling dem emellan i januari 2014.  Den namnkunniga juryn kan räkna med att få en hel del att göra under årets sista kvartal.   

– Det är inte omöjligt att vi får in ett åttiotal ansökningar, säger Claes Larsson, tävlingsansvarig på Sveriges Arkitekter.

Bakom tävlingen står, förutom Sveriges Arkitekter, initiativtagaren Sefa i samråd med Stadsbyggnadskontoret i Göteborg samt det kommunala bolaget Älvstrandens Utvecklings AB.

Och projektet med en skyskrapa i Göteborg har alltså redan väckt ett stort intresse såväl i Sverige som utomlands. Byggnaden har alla förutsättningar att bli just det landmärke som avses för att ge ett äldre hamnområde attraktion och vitalitet.

De tävlande kommer att bedömas inte enbart utifrån deras erfarenheter av höga hus, utan även ur ett stadsbyggnadsperspektiv.

 – Vi vill se förslag på hur man kan skapa en levande stadsdel, säger Claes Larsson i pressmeddelandet.

Projekttävlingens område ligger centralt beläget på norra Älvstranden och i anslutningen till den nyss anlagda Lindholmsallén. Här finns redan en utbyggd kollektivtrafik och inom en överskådlig framtid kommer bussar att kompletteras med spårvagnar.

I närheten ligger även Lindholmen Science Park som i och med utvecklingen av tävlingsområdet ytterligare stärker sin roll som världsledande arena för forskning, innovation och utbildning.

– En tävling är ett kreativt inflöde. Fler och bättre förslag skapar en större bredd än i ett vanligt projekt. Tävlingen skapar också positiv uppmärksamhet för Göteborg och Lindholmen och ökar intresset för staden och att verka i den, framhåller Claes Larsson i pressmeddelandet.

Tävlingsjury

Stadsbyggnadskontoret Göteborg
Björn Siesjö (Stadsarkitekt)
Anders Svensson (Arkitekt, Älvstadsprojektet)

Älvstrandens Utvecklings AB
Olle Lindqvist (tf VD)
Staffan Bolminger (miljöchef)

Sefa AB
Ola Serneke (VD)
Alban Herlitz (Projektutvecklingschef)

Sveriges Arkitekter
Arkitekter kommer att utses av Sveriges Arkitekters tävlingsnämnd.

För ytterligare information vänligen kontakta:
Claes Larsson, tävlingsansvarig Sveriges Arkitekter, 0706-99 07 40
Ola Serneke, VD SEFA, 0706-24 39 90

Relaterade artiklar

Peab anlitas när akutsjukhuset byggs om
Nya upphandlingar – miljardbygge i topp
Tar Sturekvarteret från ritbord till realitet
Kigge Nilsson, Head of Relations, Isobetong