Nyheter

Invigning nära för hovrätt

I snart två år har bygget pågått. Nu står Malmös nya hovrätt färdigbyggd. <br></br> — Det som återstår är inredningsarbetet. Där krävs det en del tekniska finesser, säger Gert Sjöholm, projektchef på Skanska.

Skanska har varit byggherre och haft totalentreprenad på den nya, svarta byggnaden som ligger på Universitetsholmen i Malmö. Det är den första nybyggda hovrättsbyggnaden på 50 år, enligt byggjätten.

I september lämnade företaget över byggnaden, på ungefär 10 000 kvadratmeter, till hyresgästen Domstolsverket, som nu genomför det slutgiltiga inredningsarbetet. I början av januari ska hyresgästens första domstolsförhandlingar hållas.

— Det som återstår i arbete är bland annat larmsystem och annan specialteknik som ska installeras. Sedan är det möbler och datorer som ska på plats, säger Gert Sjöholm.

Utöver den nya hovrätten för Skåne och Blekinge flyttar hyresnämnden och regeringskansliets utredningsavdelning in i den nya byggnaden, som totalt har haft en produktionskostnad på ungefär 260 miljoner kronor. Enligt Gert Sjöholm har byggandet inte påverkats av den rådande lågkonjunkturen.

— Nej, vi hann slutföra arbetet innan det slog till. Det var snarast så att det var brist på arbetare under byggtiden, säger han.

Fakta / Malmös hovrätt

Byggherre: Skanska Öresund.

Entreprenör: Skanska Sverige i en totalentreprenad.

Arkitekt: Schmidt Hammer Lassen.

Kostnad: Cirka 260 miljoner kronor.

Byggstart:Årsskiftet 2006/2007.

Klart:Årsskiftet 2008/2009.