Nyheter

IT-miljonärens lyxvilla <br></br> ett svartbygge

Jesper Jos Olsson gjorde sig en rejäl hacka på att sälja sin andel i Icon Medialab innan IT-kraschen. En del av pengarna har plöjts ner i en kalkstensgård på Gotland. Nu anklagas han för svartbygge — en ladugård har lyxrenoverats utan tillstånd.

Enligt realtid.se har Jesper Jos Olsson uppskattningsvis plöjt ner omkring tio miljoner kronor på att rusta upp en gammal bondgård i Vamlingbo på södra Gotland. Han köpte kalkstensgården, med över 1 hektar mark, i slutet av 2004 för 2,5 miljoner kronor. Sedan dess har miljoner lagts på att bland annat bygga pool och tennisbana på gården, vilket inte kräver bygglov.

Men förutom att rusta upp den 196 kvadratmeter stora mangårdsbyggnaden har Jesper Jos Olsson också renoverat en ladugård som byggts om till bostäder utan att söka nödvändigt bygglov. I ladan har Jesper Jos Olsson dessutom inrett ett privat galleri där han visar upp delar av sin omfattande privata konstsamling.

— Det är ett svartbygge, säger Mikael Westberg på kommunens stadsarkitektkontor till Realtid.se.
Han har inspekterat ladugården efter ett att ha fått in ett tips.

Enligt kommunen tar man ut en straffavgift på cirka 20 000 kronor för svartbygget. Frågan ska nu avgöras av kommunens byggnadsinspektör. Oavsett kommer straffet likna småpotatis för Jesper Jos Olsson. Han kammade hem cirka 200 miljoner kronor i försäljningen av sin andel av Icon Medialab innan företaget gick i konkurs, med skulder på över 100 miljoner kronor.