Nyheter

Jack Len, regionchef på Ramirent

Jack Len, regionchef på Ramirent. Bild: Ramirent.

Jack Len, regionchef på Ramirent Öresund, ser sig själv mer som ledare än chef. Som före detta fotbollsspelare i Malmö FF hämtar han lärdom från föreningslivet. 

Vad är det bästa med att jobba som byggchef?
– Jag skulle säga att det bästa är att se folk utvecklas. Jag vill egentligen synas minst och i stället se mina underställda utvecklas och nå de resultat som är satta. Jag vill vara coachen som får min personal att växa som personer och i sina roller. Det är min uppgift, tycker jag. Jag har en bakgrund inom idrottsvärlden och har spelat fotboll i många år, bland annat i Malmö FF, och även varit lagkapten i många föreningar. Därifrån har jag fått min lärdom.

– Jag har sett många tränare stå och skrika högt på spelare, men det hjälper inte och leder nästan till att spelare blir nedtryckta. Jag hade den före detta landslagsspelare Elisabeth Leidinge som målvaktstränare, hennes ledarskap har jag anammat. Hon kunde berätta om man gjorde något fel, men även förklara varför och hur man kan göra i stället. På det sättet växer självförtroendet.

 Vilka är utmaningarna?
– Det är så många krav och regler som dyker upp hela tiden. Men en stor utmaning är att få ner information till alla och verkligen säkerställa att alla förstår. Om något inte går fram så kan det vara så att man själv kanske är otydlig i kommunikationen, det behöver inte bero på mottagaren. Det är viktigt att få med alla i båten och det är inte alltid så enkelt.  

Vad gör dig till en bra ledare?
– Jag tror jag upplevs som jordnära och att jag månar om alla. Jag är prestigelös och ser mig mer som en ledare än en chef.

Ett av kriterierna som juryn bedömer är ”förnyelse”. Hur jobbar du med förnyelse- och förändringsarbete? Lyft gärna något exempel.
– Efter pandemin har jag försökt få ihop laget igen, så att alla trivs. Annars var vi först i uthyrningsbranschen med att hänga upp regnbågsflaggor på alla våra kundcenters. Det skapade diskussioner, men fick i gång tankarna. Oavsett vem man är eller vilken läggning man har är man välkommen. Detta gjorde vi efter sommaren.

– Vi har även anammat Sila Snacket, som TL Bygg i Stockholm initierade. Det handlar om vad man säger till folk. Det finns en väldigt hård chargong i byggbranschen som kan vara både rå och taskig eller sexuella anspelningar mot kvinnor. Under två veckor kommer alla anställda i min region, hundra personer, att ha på sig en t-shirt med Sila Snacket-tryck och gå ut och berätta vad det betyder. Jag bli så ledsen när jag läser ansökningar från kvinnor som skriver att de har skinn på näsan. Varför ska de ha det?

Vad jobbar du med just nu?
– I måndags startade vi Sila Snacket, så det händer lite kring det för mig nu. Annars jobbar vi på som vanligt och försöker vara den bästa aktören på marknaden. För mig blir det mycket med våra kundcenters och med säkerhetsfrågor.

Fakta, Jack Len:
Roll: Regionchef / Regional manager på Ramirent Öresund.

Ålder: 45 år
Bor: Malmö
Familj: Fru, en dotter och två hundar.
Bakgrund i korthet: Började på Ramirent 2010 som säljare, sen försäljningschef, distriktschef och nu regionschef. Har tidigare arbetat som bilförsäljare och kundansvarig för ett polskt byggföretag.
Ledarskapsmotto: Tillsammans är man starkast.
Ur motiveringen: ”Väldigt öppen, närvarande, positiv. Han skapar ett gott och bra arbetsklimat.”