Nyheter

”Jag är orolig för framtiden”

Byggnadsarbetareförbundets ordförande Hans Tilly, har initierat en kartläggning av byggföretagens varsel. Och skickar en passning till regeringen att vidta åtgärder.

Under onsdagen varslade Wäst-Bygg 38 byggnadsarbetare om uppsägning. Tidigare har bland annat JM varslat om uppsägning av byggnadsarbetare.

Hans Tilly pekar på att en del byggföretag varslade redan under förra vintern. Dessa verkställdes aldrig i form av uppsägningar men ger onda föraningar om vad som kan komma att ske nu, menar Hans Tilly.

— Jag är oroad för att det kan slå igenom med många varsel, inte minst med tanke på den senaste månadens ekonomiska kris, säger Hans Tilly till Byggvärlden.

Byggnads ordförande har beställt en undersökning där facket med hjälp av arbetsförmedlingens statistik ska undersöka hur många byggnadsarbetare som hittills varslats.

Bygginvesteringarna har ännu inte rasat till krisnivåer. Men infrastrukturprojekt är inte så personalintensiva. Det är däremot bostadsbyggandet. Så när nu bostadsprojekt ställs in eller skjuts upp kan det slå hårt mot sysselsättningen i branschen.

— Nu är det dags för regeringen att sätta in stimulanser i byggsektorn, säger Hans Tilly.

När branschen tidigare argumenterat för att ett rot-avdrag skulle göra svarta jobb vita har svaret från regeringen varit att det inte är läge när byggbranschen är överhettad. Nu faller motargumentet när sysselsättningen faller.

— Underhållet är eftersatt så det finns ett stort behov och blir inga konstlade åtgärder, säger Hans Tilly.