Nyheter

”Jag gjorde rätt val”

Vid Norra Bantorget i Stockholm färdigställs Skanskas stora kontorsbygge. Men projektchefen Carina Lind har redan gått vidare i karriären. <br></br> — Enda nackdelen med nya jobbet är att man inte får jobba vidare med det här projektet, säger

Carina Lind utbildade sig till arkitekt på KTH:s arkitekturhögskola i Stockholm och jobbade på de mest välrenommerade arkitektkontoren, hos Gert Wingård och Henning Larsen. Efter tolv år som arkitekt fick hon så ett erbjudande.

— Mitt i ett projekt frågade Skanska om jag ville börja jobba hos dem. Lösningen blev att jag jobbade halvtid för Skanska och halvtid som arkitekt i projektet, berättar hon.

Byggbranschen har hon ägnat hela sitt yrkesverksamma liv.
— Jag trivs väldigt bra och tycker att jag gjorde rätt val när jag bytte till entreprenadsidan. I botten finns ett stort intresse för arkitektur, byggnader och byggteknik.

År 2003 började Carina Lind att arbeta övergripande med området kring Norra Bantorget i Stockholm. Skanskas idé var att utveckla hela kvarteret till en levande stad med kontor, bostäder och hotell. 2006 började bygget av kontoret som kom att kallas Flatiron Building, efter den kända New York-byggnaden. Den har också kallats strykjärnet för sin form — huset är bara fyra meter brett på ena gaveln.

Skanskas investering låg på 364 miljoner kronor för nästan 15 000 kvadratmeter kontor. Carina Lind var Skanska Sveriges projektchef.

— Största utmaningen var den speciella platsen vi byggde på. Fem meter från huset på ena sidan finns spåret där Arlanda Express går, fem meter från huset på andra sidan en vältrafikerad väg.

Skanska handlade upp Rosenbergs arkitekter, som har erfarenhet av liknande projekt, och en helprefabstomme från Contiga.
— Det var viktigt att välja rätt produktionsmetoder. Det är väldigt viktigt att fatta rätt beslut i de tidiga skedena.

Med facit i hand — fattade ni rätt beslut?
— Ja, det gjorde vi. Tack vare skonsamma metoder lyckades vi med grundläggningen utan sättningar i bangården, det hade inte ens de geotekniska experterna trott vi skulle klara.

Planen var att jobba vidare med projektet. Men Skanska kom med ett nytt erbjudande. Carina Lind fick jobb som distriktschef och biträdande projektchefen Martin Landerby tog över.

Hon är numera linjechef med resultatansvar för projekten och dess ekonomi, har kundkontakter och ser till att nya jobb kommer in. Samtidigt har hon personalansvar och en grupp med 35 tjänstemän och 65 yrkesarbetare.

Relationerna i byggbranschen präglas på sina håll av hårda förhandlingar. Dessa styrs av kollektivavtal och Carina Lind hanterar inte de frågorna.

Men hur påverkar detta klimatet och ditt jobb som chef?
— Vi försöker hela tiden att hitta former för att samarbeta. Projekten ska bemannas och problemen ute på plats lösas. Man behöver inte stanna upp vid varje tröskel utan se lösningar i stället för svårigheter.

Hur är det med jämställdheten hos er?
— Sju tjänstemän och en yrkesarbetare är kvinnor så det är klart att det är mansdominerat men jag tänker inte mycket på om det är en kille eller tjej, utan på vilka arbetsuppgifter som ska utföras.

Hur är det att vara kvinnlig chef i en så mansdominerad grupp?
— Jag tänker inte på det. Jag har varit tjej hela livet, så jag har stor erfarenhet av det. Och jag har aldrig jobbat någon annanstans än i byggbranschen.

Är du så engagerad i arbetet att det blir dygnet-runt-jobb?
— Jag försöker att inte jobba för mycket och har fått bättre disciplin. Men om jag jobbar på kvällen känns det inte som en belastning. Det är mer stressande att inte göra något man vet behöver göras. Och jag tycker ju det är så roligt att jobba.

Vad gör du när du inte jobbar?
— Jag tycker jag har en bra balans. Jag umgås med familjen, tränar, spikar på huset på landet, fiskar, är i naturen, läser böcker, lyssnar på musik och umgås med vänner.

Carina Lind

Ålder: 51 år

Familj: Sambo och två tvillingsöner, 12 år.

Bor: Lägenhet på Södermalm och sommarstuga i Hälsingland.

Utbildning:Arkitekturhögskolan på KTH i Stockholm.

Yrkesbakgrund:Arkitekt hos Gert Wingårdhs och Henning Larsen, projektchef och senare distriktschef på Skanska.

Bildtext:Carina Lind var projektchef för kontorsbygget vid Norra Bantorget men har sedan ett år tillbaka nytt jobb som distriktschef på Skanska. ”Jag känner mig fortfarande som ny på jobbet och försöker hela tiden bemästra mina arbetsuppgifter”, säger hon.