Nyheter

”Jag har en extra växel!”

André Svensson ser potentialen i sin diagnos – den driver honom framåt. Foto: Magnus Torle

Kan en diagnos vara en styrka?
För André Svensson är adhd:n just det.
Med kreativitet, stark motor och förmågan att hitta lösningar är han entreprenören som lyckats med sina båda verksamheter.

En diagnos kommer sällan ensam skulle man kunna säga. André har både dyslexi och adhd. Men adhd-diagnosen fick han först i vuxen ålder.

Det som ofta ses som brister blir i Andrés fall rena styrkor, sett till hans entreprenörsanda och drivkraft, där adhd:n är en extra motor. Hans företagarresa började direkt efter gymnasiet. Då fick han en ny typ av frihet som han inte upplevde i skolan, som han beskriver som full av hållhakar.
– Efter skolan var jag i stället som en kalv på grönbete! Jag tog för mig och var helt orädd. I skolan undrade jag vad det skulle bli av mig.

Det som definierar André är hans riktning framåt och den starka övertygelsen att lyckas. Som 19-åring fick han möjlighet att arbeta på det företag som hans farfar startade för dryga 60 år sedan. Det är ett glasmästeri, Villans Glas. Med André på plats blev det stora förändringar på företaget, det renoverades och moderniserades. Och så småningom blev han företagets officiella vd. På frågan hur adhd:n påverkar André är svaret givet.

– Jag har en extra växel och en energi som ofta känns oändlig. Det är nästan så att jag inte behöver sova och det är roligt att göra jobbet. Arbetet har krävt nytänkande och kreativitet från mig.

Entreprenörsandan har funnits med länge. Livet har handlat om business. Han minns tillbaka till sina yngre år.
– Jag var den som klippte grannens gräs och spelade kulor på skolgården, med fokus att göra affärer.

Ingen blyghet har ställt sig i hans väg, tvärtom.
– Jag kan gå fram till vem som helst och prata, konstaterar André.

Trots den starka motorn har han ändå valt en medveten strategi för sitt liv, för att kunna hålla uppe det tuffa tempot på arbetet.’
– Helgerna viker jag för återhämtning och tid med familjen. Det är viktigt.

Även om entreprenörslivet inneburit stora mängder arbete, har André också insikten om när det är läge att ta hjälp från andra. Framför allt när det handlat om dyslexin.

– Jag har lämnat över allt det skrivmässiga när det gäller fakturering och bokföring. Jag är med så till vida att jag är med och bestämmer priser, men sedan är det andra som kan göra jobbet bättre. Det är inte bra att jag sitter och skriver fakturor. Dessutom behöver vi hushålla med tiden.

När Villans Glas hade nått sin maxomsättning ville André ville skapa något nytt med försäljningspotential. Av en händelse fick han en helt ny typ av beställning. En kund efterfrågade ett glasräcke, något som inte ingick i företagets sortiment. Orädd som han är gick André hem och började rita profiler för ett räcke.

I samma veva hade han kontakt med sin kusin, som drev webbyrå (och som också skötte webben för Villans Glas). Glasräcket kom på tal – och en ny affärsidé föddes. Kusinerna skulle tillsammans skapa en ny verksamhet med en avancerad webb: Räckesbutiken. Där kan kunden måttbeställa sitt glasräcke direkt online. De startade 2017 och äger hälften var av företaget. I år beräknas omsättningen bli 53 miljoner kronor.

– Vi förstod snart att det kunde bli hur stort som helst, berättar André.
Styrkorna i hans adhd och kusinens kunskap inom programmering har varit en vinnande kombo.

– Utöver marknaden i Sverige har vi expanderat till Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Frankrike, Österrike och Polen. Vår kundtjänst har medarbetare som kan språken för de aktuella länderna och vi har tilldelats priser för vår snabba tillväxt, av Dagens Industri.

Fakta: André Svensson
Ålder: 38 år.
Företag:  Vd för Villans Glas och delägare i Räckesbutiken.
Mina styrkor från adhd: Drivkraft med stark motor, social kompetens och kreativt tänkande.

EMILIA ARVIDSSON
I samarbete med driva-eget.se