Nyheter

”Jag kan inte förstå att jag överlevde”

En del av rättegången efter Kistaraset kommer att handla om trafiksituationen vid utbyggnaden av Kista Galleria. Bilisten Thomas Bylund fick nedfallande betongblock över sig. <br/> – Det var tur att man överlevde, säger han.

Thomas Bylunds bil blev helt krossad under betongplattorna.

– Först trodde räddningspersonalen inte att det kunde finnas någon vid liv i bilden. Men sedan hördes signalhornet. Det tog 45 minuter att få loss Thomas Bylund, berättade åklagaren.

Enligt Thomas Bylunds advokat, Claes Borgström, hade bilen särskilda förstärkningar.

– Hade det varit en annan typ av bil hade han inte suttit här i dag. Bilen begravdes under rasmassorna, sa han.

Bilen Thomas Bylund körde var en Mercedes 500 sportkupé.

– Det är en välbyggd bil. De kallar den panzerwagen i Tyskland, berättar Thomas Bylund för Byggvärlden.

Vinkades fram

Trafiken hade tillfälligt stoppats av flaggvakter på Hanstavägen medan lyften av betongplattor pågick vid byggarbetsplatsen. När Thomas Bylund vinkades fram passerade han som andra bil.

– Jag trängde mig före i kön och kom före en barnfamilj. Det var tre barn och en morsa. Det var bra att man räddade dem, säger han.

Thomas Bylund arbetar som elteletekniker på Ericsson men har varit sjukskriven i över ett år efter olyckan. Han har syn- och hörselnedsättning och försämrad rörelseförmåga i en axel. Han har genomgått ett flertal operationer och hans minne och inlärningsförmåga har påverkats av olyckan.

Nu tycker han att det är bra att rättegången har kommit igång. Hans försäkring täcker sjukvårdskostnader, inkomstbortfall och sveda och värk, därför ställer hans advokat inte skadeståndskrav vid rättegången.

– Men jag tycker att det är fel. De skyldiga borde få betala, säger Thomas Bylund.

”Någon måste ta ansvar”

Han är irriterad över att ingen av de åtalade medger något ansvar.

– Någon måste ta ansvar för olyckan. Jag kunde ju ha dött. Sånt här ska inte hända i Sverige, det är chockerande, säger han.

Olyckan vid Kista Galleria inträffade den 15 juli 2008 när en avväxlingsbalk gav vika. Betongplattor rasade ner och drog med sig två montörer i fallet. Den ene avled omedelbart, den andre fick mycket allvarliga skador.

– Han har opererats ett stort antal tillfällen och var rullstolsbunden i sex månader. Han har haft ryggkorsett och kommer att få bestående men, berättade Claes Borgström, som även representerar montören.

Bestående men

Vid rättegången förflyttade sig montören med hjälp av en krycka. Claes Borgström berättade för rätten att mannen har bestående ryggsmärtor och svårt att lyfta sin son som föddes i mars i år.

Änkan till den avlidne montören satt med nedböjt huvud under första rättegångsdagen. I händerna kramade hon en pappersnäsduk.

Huvudförhandlingen i Solna tingsrätt väntas pågå under elva rättegångsdagar och avslutas i början av december.