Nyheter

”Jag vill vara med och styra”

På sju år har han gått från snickarjobb till att vara projektchef.<br>- Det har gått fort. Men så brinner jag för byggbranschen också. Jag kan inte tänka mig att jobba med något annat, säger Magnus Rudén, 34, projektchef på AF Bygg i Göteborg.

Magnus Rudén kan nog faktiskt tacka Alperna för sin karriär. – Efter gymnasiet och lumpen åkte jag en hel del skidor i Alperna. I backarna hade jag tid att fundera på vad jag ville göra. Det var då som jag började tänka att byggbranschen inte vore så tokigt, säger Magnus Rudén. När han väl hade bestämt sig gick det fort. På bara sju år har han gått från att vara traditionell trälärling till att vara projektledare. – Jag kände snabbt att jag hade egna idéer och att jag ville vara med och påverka. Vad är det för idéer? – Jag brinner för effektiviseringar i byggbranschen. Folk slänger sig mycket med ord som lean och bim, men fortfarande är det alldeles för ineffektivt, säger han. För att förverkliga sina idéer gäller det att ha medarbetarna med sig, anser Magnus Rudén. – Det är viktigt att delegera och att visa att alla medarbetare har ett ansvar. Jag har ju varit snickare och försöker visa att allas tankar, oavsett om de jobbar på bygget eller är chefer, är lika mycket värda, säger han. Har din karriär varit planerad eller slumpartad? – I början var den nog slumpartad. Men senare har jag planerat mer. Jag har velat styra och varit hungrig på mer. Jag har nog drivits av lusten att effektivisera och förändra branschens rykte. Så vad gör du om tio år? – Jag har väl hemliga planer. Men jag vill gärna syssla med större avdelningar med mer pengar, och fortsätta förändra branschen, säger Magnus Rudén.

Magnus Rudén

  • Befattning: Projektchef på AF Bygg i Göteborg. Chef för 75-100 medarbetare.
  • Ålder: 34.
  • Bor: Stenungsund.
  • Familj: Sambo och två barn, sex och fyra år gamla.
  • Karriärväg: Började som trälärling efter lumpen 1997. Jobbade sedan som snickare. Platschef och arbetsledare på Brogrens Bygg 2004-2007. Därefter arbetsledare, blockchef och platschef på AF Bygg i Göteborg. Från 2010 projektchef på samma företag.
  • Ledarskapsmotto: ”Behandla andra som du själv vill bli behandlad”.