Nyheter

”Jag ville ha <br></br> ett kreativt yrke”

Maya Mårtensson ville ha ett kreativt yrke och valde att utbilda sig till arkitekt. Att det då var en svår arbetsmarknad för arkitekter hade hon inte en aning om.Nu sitter hon som delägare i en arkitektfirma i Stockholm som går som tåget. <br></b

Maya Mårtensson är 35 år och har jobbat som arkitekt i ungefär fem år. Hon är en av tre delägare i Alma arken arkitekter.

— Jag ville ha ett kreativt yrke. Jag hade tidigare jobbat som scenograf och scenografiassistent och när jag fick barn ville jag utbilda mig till något som kändes säkert.

Men när hon påbörjade utbildningen 1997 var läget på arbetsmarknaden allt annat än bra för arkitekter.
— Jag hade inte en aning om det, jag var inte alls insatt, jag ville bara ha något som tangerade det jag höll på med då, säger hon och skrattar.

Nu tycker hon att hon har hamnat helt rätt. Hon gillar framför allt att jobbet är varierande och har en stor bredd. Alma arken arkitekter är en ganska liten firma, med totalt sju anställda, och det innebär att medarbetarna följer projekten under hela processen.

— Det är roligt att vara med i hela förloppet och rita detaljer i vissa projekt och stora områden i andra projekt, säger hon.

Just i dag arbetar Maya Mårtensson med en liten plan, där ett bostadsområde fortfarande är på skisstadiet, samtidigt som hon ska ta fram bofaktablad inför försäljningen av ett område där allt är färdigritat och bygget redan pågår.

Alma arken arkitekter är ett av tre företag som uppstod när Arken arkitekter delades. Alma arken arkitekter drog igång i januari och har gott om uppdrag. Som det ser ut nu har firman full sysselsättning fram till jul.
— Nu har det varit högkonjunktur, det var jättebra att starta precis i det, säger Maya Mårtensson.

Om hon ska peka på någon nackdel med jobbet så är det möjligtvis att arkitekter är känsliga för konjunktursvängningar.
— Sjunker konjunkturen kan ett stort byggbolag stoppa ett helt projekt på en dag, säger hon.

Maya Mårtensson

Ålder:35 år.

Bor: i hyresrätt på Söder i Stockholm.

Familj:Tyra, 12 år, och andra barnet på väg om ungefär två månader.

Utbildning:KTH Arkitektur.

Fritidsintressen: ”Inga just nu. Nu orkar jag inte”.