Nyheter

Järfälla och Uppsala ”problemregioner” för JM

Bostadsutvecklaren JM har i den osålda delen av sin portfölj en hög exponering mot problemregioner som Järfälla och Uppsala.

Det skriver Nordea i en analys där rekommendationen köp upprepas med nedjusterad riktkurs till 275 kronor (300).

”Det i kombination med en prispremie i förhållande till andrahandsmarknaden i Stockholm utgör en påminnelse om rabattrisk, något som vi nu även inkluderar i våra estimat”, skriver Nordea.

Samtidigt påpekas det från banken att JM vid årsskiftet hade en begränsad exponering mot osålda bostäder inom ”dyrt” prissegment, priser över 10 miljoner kronor. Enligt Nordea kommer vidare endast 5 procentenheter av de osålda JM-bostäderna att färdigställas under innevarande halvår.

”Problemområdena Järfälla och Uppsala står för 18 procentenheter av de osålda enheterna och 13 procentenheter av värdet. Tillsammans med att priserna i Stockholmsportföljen har en premie på 12 procent mot andrahandsmarknaden ökar risken för rabatter i den osålda delen av portföljen fram mot slutet av 2018”, skriver Nordea som spår stabila bostadspriser i år.

I spåren av de lägre bostadspriserna sedan toppen under 2017 och minskade förväntningar på sålda och startade bostäder drar Nordea ned sina estimat för JM med 9 till 14 procent.

”Vi förväntar oss en vinstnedgång under 2018-2019 till följd av nuvarande lägre priser och högre utbud. Det är dock mer än väl reflekterat i EV/Sales- och P/B-multiplar som ligger klart under historiskt genomsnitt”, skriver Nordea och lägger till att det ger stöd till ytterligare återhämtning för aktien.

Källa: Nyhetsbyrån Direkt