Nyheter

Jarmo tar ton för K-rauta

Bildtext: Arja Saijonmaa är K-rautas nya ansikte ihop med Jarmo Mäkinen. Foto: K-rauta.

Jarmo Mäkinen är K-Rautas populäre frontperson.

I den nya reklamfilmen för byggkedjan får han sällskap av en ny finsk profil. 

Tillsammans med Arja Saijonmaa sjunger han melodifestivalklassikern ”Högt över havet” .

– Jag är tenor, säger Jarmo.

För två år sedan gjorde byggkedjan K-rauta i Sverige om sin profil och valde att lyfta fram sina finska rötter och lanserade konceptet ”Ett byggvaruhus av det rätta virket”.  Lanseringen blev en succé, mycket tack vare den finske skådespelaren Jarmo Mäkinen, som blivit en uppskattad och imiterad karaktär när han driver med den svenska folksjälen.

Nu tar K-rauta nästa steg på sin svensk-finska resa och knyter till sig sångerskan och bastuförespråkaren Arja Saijonmaa, ytterligare en finsk urkraft som ska hjälpa K-rauta att lansera bastu/sauna-produkter framöver. 

I den nya reklamfilmen, som nu visas på tv, tar Jarmo och Arja ton till Arja Saijonmaas gamla schlagerlåt. Men istället för kärlek sjunger duon nu om vikten av kvalitet när det kommer till byggnationer. Den klassiska refrängen ”högt över havet och bort emot land” lyder nu istället ”det ska byggas i staden och byggas på land…”

– Det var roligt att sjunga. Jag är sångare och har medverkat i musikaler och operetter tidigare. I reklamfilmen var jag tvungen att sänka rösten och sjunga i en låg ton för att det skulle låta bättre på tv, men egentligen är jag tenor. Att filma den nya reklamfilmen var mycket roligt. Det var som att få göra 45 sekunders liten musikal med sång och rörelser, säger Jarmo Mäkinen.

Kände du till Arja Saijonmaas låt?

– Nej, jag hade faktiskt ingen koll på den. Men låten är jättebra, tycker jag.

Men Arja känner du väl?

– Ja, hon kommer från samma stad som min fru. Men det var inte så länge sedan vi träffades för första gången. Det här är vårt första samarbete. Det är jätteroligt att hon kommit med i K-rautas reklam.

Gillar ni att snickra båda två?

– Jag är hemmafixare och tycker om att snickra, måla och fixa i trädgården. Min granne är en pedantisk engelsman som har en perfekt trädgård, så honom ”tävlar” jag med. Arja är nog mer för att basta än att snickra. I nästa film, som vi redan spelat in, sitter vi i bastun och snackar om svenska och finska fördomar.

Är det roligt att driva med svenskar?

– Ja, det är roligt. Men vi gör det med respekt och humor. I TV-programmet Partaj härmar Johan Petersson mig. Det är också jätteroligt. Vi har fler grejer på gång. 2015 kommer att bli ett bra år.

I nya filmen rider du på en björn och hissas upp på en balk i luften. Var det en riskfylld inspelning?

– Björnen är inte riktig. Jag lovar. Min fru blev okcså orolig. Och jag flyger inte så högt heller. Allt är filmteknik.