Nyheter

Jätteälgen försenas igen

Arbetet att skaka fram pengar till Stoor’n, världens största älg, går trögt i lågkonjunkturen. Nu går ansträngningarna på sparlåga.

— Det är bara att inse att företag som tidigare har gått jättebra och varit positiva, i dag har förluster och säger upp folk. Älgen ligger inte längst fram i deras agenda och det har jag förståelse för, säger Håkan Widmark, ordförande i projektets styrgrupp.

Därmed blir bygget av älgen ytterligare försenat. Från början var ambitionen att byggstart skulle ske under våren. Sedan flyttades byggstarten fram till årsskiftet 2009/2010. Någon ny målsättning har ännu inte formulerats inom projektet.

— Nej, vi måste ta hänsyn till omvärlden nu. Det blir nog lättare när vi har passerat botten på lågkonjunkturen, säger Håkan Widmark.

Tanken har varit att älgen ska finansieras genom donationer från företag. Men nu diskuteras en annan lösning.
— Kanske måste vi göra på ett mer traditionellt sett, att ett bolag med olika delägare äger älgen, säger Håkan Widmark.

Han uppger att projektet har fått flera muntliga löften om finansiering från företag och ”något” skriftligt löfte. Men hur mycket pengar det rör sig om vill han inte avslöja.

— De som är intresserade säger att de fortfarande är det men att det inte är läge att genomföra det nu. När man varslar folk och drar ner utdelning kan jag förstå att det skulle sticka i ögonen, säger Håkan Widmark.

Men själv är han fortfarande övertygad om att jätteälgen kommer att byggas.
— En fördröjning blir det, men jag tror helt klart att den kommer att byggas, säger han.

Det är turistentreprenören Thorbjörn Holmlund som ligger bakom visionen om jätteälgen, som han menar kommer att bli en stor turistattraktion på gränsen mellan Norrbotten och Västerbotten. Inuti älgen är det tänkt att finnas en festvåning, en konferensavdelning och en konserthall. 60 miljoner kronor beräknas älgbygget kosta.