Nyheter

Jeanet Corvinius vald till ny ordförande i Byggcheferna

Jeanet Corvinius, ordförande Byggcheferna.
Jeanet Corvinius har valts till ny ordförande på Byggchefernas stämma.

Jeanet Corvinius, regionchef på Wästbygg, har valts till ny ordförande i Byggcheferna efter avgående Kajsa Hessel.
– Det är en stor ära. Det ska bli otroligt kul att fortsätta driva branschens allra viktigaste frågor, säger den nyvalda ordföranden.

På den pågående stämman i Malmö valdes en ny styrelse. Valberedningens förslag av ordförande klubbades enhälligt igenom. Till ny ordförande valdes Jeanet Corvinius som till vardags jobbar som regionchef på Wästbygg, region Öst. Innan dess har hon bland annat arbetat på Peab och Skanska.

– Jag ställer upp för att jag vet att jag har energin, kunskapen och ledarskapet för att tillsammans med en aktiv styrelse fortsätta driva och bygga vidare på den arena vi idag har med Byggcheferna. Samhällsbyggnadsbranschen är en så otroligt fin bransch med mycket kunskap, historia och innovation, säger Jeanet Corvinius.

Byggcheferna ser hon som en stark aktör som sitter inne med viktiga verktyg inom teknisk kompetens och ledarskap.

– Genom att vara med och belysa viktiga frågor utifrån ett chefs- och ledarperspektiv är vi en viktig spelare i opinionen för att bidra och skapa en förståelse oavsett om vi pratat ledarskap, attityd, hållbarhet, digitalisering, innovation eller byggregler- och lagar.

Att ge landets byggchefer får rätt verktyg och vettiga villkor är något Jeanet brinner för och kommer att fokusera på som ny ordförande.

– Att våra medlemmar kan arbeta mot tydliga mål, få rätt förutsättningar och må bra som chefer och ledare i denna bransch är det jag vill att Byggcheferna som förening ska fokusera på. Det går inte att lägga över allt ansvar på chefen, att hela tiden lägga på uppgifter. Vi måste våga ta bort också.

Precis som chefer behöver hjälp och stöd ser Jeanet Corvinius, i sin ordföranderoll, vikten av att ha en stark styrelse omkring sig.  

– Ordförandeskapet är inget enmansjobb. Jag och styrelsen ska leverera tillsammans.  

Jeanet Corvinius tänker även förvalta Byggchefernas hjärtefrågor; att jobba för mångfald och mot machokultur.

– Det här är frågor som måste bli icke-frågor. Men vi är inte riktigt där än.

Kajsa Hessel, vd på Svensk Byggtjänst, har varit ordförande i Byggcheferna sedan 2017, då hon tog över efter Lars Bergkvist. När hon väljer att lämna sin roll efter fyra år är de med både sorg och lättnad.

– Det här känns väldigt ledsamt eftersom Byggcheferna har varit en så stor del av mitt liv och jag har fått arbeta med frågor som jag brinner för. Det kommer att kännas tomt. Samtidigt känns beslutet rätt eftersom jag behöver fokusera på mitt nya viktiga uppdrag i Svensk Byggtjänst, säger Kajsa Hessel.

Hon känner stor trygghet i att få lämna över ordförandeklubba till Jeanet Corvinius,  som har varit styrelseledamot i Byggcheferna sedan 2013 och ordförande för Byggchefernas avdelning Öst med 7 000 medlemmar. Jeanet har bland annat lett Byggchefernas Ambassadörsprogram som genomför föreläsningar i ledarskap, jämställdhet och mångfald på högskolor runt om i landet.

– Det känns jättebra att lämna över till Jeanet som har varit med länge i Byggcheferna. Hon har dessutom en fördel av att ha jobbat i byggverkligheten som operativ chef i många år, vilket ger tyngd. Byggcheferna behöver nytt blod, och hela den nya styrelsen som stämman valt är fantastisk. Även om jag lämnar mitt förtroendeuppdrag kommer jag att fortsätta vara en aktiv medlem, säger Kajsa Hessel.

Catharina Holmström från valberedningen kommenterar valet av ordförande:

– Jeanet har lång erfarenhet av styrelsearbete, säger. Hon är inte rädd för att driva obekväma frågor. Och det är viktigt, för vi har en del utmaningar framför oss i branschen. Till exempel det som Byggcheferna driver nu, att arbeta mot rasism och diskriminering. Där måste man våga sätta ned foten och säga ifrån.

I samband med årets stämma avtackades en annan trotjänare i Byggcheferna, Lars Tengvall som varit vice ordförande i över 30 år. 

Byggchefernas nya styrelse:

Ordförande: JEANET CORVINIUS, regionchef Wästbygg, Stockholm

Kassör: MARIA DOBERCK, Verksamhetsutvecklare, Peab Utveckling AB, Östersund

Ledamöter:

JOACIM AHLSTEDT, Byggledare, Holst Entreprenad AB, Jönköping

YVONNE STENMAN, Skanska Sverige AB, Inköpare

ANDRÉAS GRÜNEBERGER, Platschef på Wästbygg i Malmö

ANDERS HINN, Konsult och rådgivare, Magnacon, Lund

MOHAMED KISWANI, Wästbygg AB Göteborg, fram till november. Börjar sedan på Projektgaranti i Göteborg

PETER SJÖQUIST, Husansvarig Fastighetstekniker Norrlands Universitetssjukhus, Umeå

MARCUS MALMSTRÖM, Inköpschef,  Climat80 AB,  Malmö  
NANCY LAWOKO, Projektering- och projektledare, Plan Projektpartner, Stockholm

AMANDA BORNEKE, Specialist Cirkulär ekonomi, Sweco Sverige, Göteborg

JANNE SÖDERQVIST, Ledande Teknisk Specialist, NCC Infrastructure, Norrköping