Nyheter

Jeanette är med och utser sin efterträdare

Jeanette Körössy, vinnare av Årets Byggchef 2019, ingår i år i juryn och ska vara med och utse sin efterträdare. Foto: Anna Sjöström

Jeanette Körössy utsågs till Årets Byggchef 2019.

I år ingår hon i juryn som ska utse hennes efterträdare.

– Det känns roligt att få vara med om detta positiva uppdrag under det här turbulenta året. Det har varit många nya utmaningar att vara chef i coronatider, säger Jeanette.

Nu är det dags att nominera till Årets Byggchef 2020. Juryn söker en ledare som är en förebild för branschen – och en efterträdare till Jeanette Körössy, avdelningschef på JM i Stockholm, som utsågs till vinnare förra året.
Jeanette blev ordentligt lurad i samband med prisutdelningen i december.

– Det var en trött och regnig fredag full av möten. Helt oväntat dök juryn upp och överraskade mig på kontoret. Det blev en härlig dag och jag fick många fina gratulationer och meddelanden. Utmärkelsen blev som en extra julklapp. Det är kul att vi byggchefer får cred för det vi gör, det är inte alltid det hinns med i vardagen.

Just därför tycker Jeanette Körössy att det är viktigt att så många som möjligt passar på att nominera en chef eller kollega.

– Det finns väldigt många duktiga chefer i byggbranschen. Det är viktigt att lyfta fram bra exempel.

Som avdelningschef på JM har Jeanette tio medarbetare i sitt team. Ledarskapet är en viktig del av hennes chefsroll och egenskaper som tydlighet, lyhördhet, tillit och närvaro tycker hon är viktigt. I år, under pandemin, har det dock varit en utmaning att vara chef.

– Att vara närvarande och se alla har varit en utmaning när alla jobbat på distans. Man fångar inte lika lätt upp signaler och orosmoment och kan inte läsa av situationer på samma sätt när man inte träffas.

Regelbundna digitala teamsmöten har fungerat bra. Fikasnacket ska inte heller underskattas.

– Det har varit viktigt att även ha möten utan prestation så man bara får prata av sig.

Jeanette vill passa på att ge alla sina medarbetare en eloge. Hon är imponerad över hur svenska arbetsplatser kunnat ställa om och hur mycket medarbetarna ställt upp, varit tillgängliga och flexibla.

– Det har gått över förväntan. Alla har verkligen ställt upp på dom nya förutsättningarna, kvalat upp ärmarna och levererat över förväntan. Men nu längtar jag tillbaka till vardagen där vi kan ses och skapa tillsammans, säger Jeanette.

Att hon i år valts in i juryn för Årets Byggchef ser hon som en stor ära.

– Det ska bli spännande att få vara med bakom kulisserna och se hur det går till. Vad jag förstår så ligger det mycket arbete bakom utnämningen. Det känns roligt att få vara med om detta positiva uppdrag under det här turbulenta året. Det finns också väldigt många duktiga chefer i byggbranschen som det ska bli kul att få lyfta fram.

Här kan du läsa om hur man nominerar:

Fakta, juryn: 

  • Jeanette Rohdin-Körössy, Årets Byggchef 2019
  • Henrik Landelius, Sverigechef NCC
  • Charlotte Bergman, vd ELU
  • Viktoria Edelman, partner AG Advokat
  • Marcus Malmström, styrelseledamot Byggcheferna
  • Susanne Bengtsson, chefredaktör Byggvärlden