Nyheter

Jesus, vilket bygge!

Hybris eller gudabenådat. Åsikterna går isär inför Polens garanterat största Jesusbygge. Nyligen stod en 33 meter hög staty av Frälsaren klar. Vägen till invigningen kantades av en krossad fot, och en prästs hjärtattack.

Den pensionerade prästen Sylwester Zawadzki har lett det fem år långa arbetet med att resa Jesusavbildningen i staden Swiebodzin.

Statyn lär väga 400 ton och vara 33 meter hög. Varje meter ska motsvara ett år i Jesus liv. Dessutom tillkommer en krona på tre meter, skriver The Guardian.

Bygget har inte varit helt fritt från kontroverser. En lokal tidning har lett en kampanj mot statyn och polska byggexperter har dömt ut bygget som bristfälligt med en maximal livsländ på 20 år, skriver The Guardian.

Belackare har också fått anledning att påpeka guds frånvaro under byggprocessen: Vid första försöket att sätta huvudet på plats kollapsade en byggkran. En byggjobbare som inte hann undan fick foten krossad av en fallande Jesus. Och för prästen Sylwester Zawadzki ledde det slitsamma arbetet inte bara till det han själv kallar för en kulmen i sin karriär, utan också till en hjärtattack.

— Men jag hade aldrig några tvivel, sade han efter färdigställandet till nyhetsbyrån AP.