Nyheter

Jimmy Bengtsson ny koncernchef för Veidekke

Jimmy Bengtsson, ny koncernchef för Veidekke ASA. Foto: Veidekke

Jimmy Bengtsson har utsetts till ny koncernchef för Veidekke ASA. Han tar över efter Arne Giske, som har bestämt sig för att träda tillbaka efter sex år som koncernchef för Veidekke. Jimmy Bengtsson tillträder sin nya tjänst som koncernchef den 1 september 2019.

– Vi är mycket glada över att Jimmy har tackat ja till jobbet som koncernchef för Veidekke. Jimmy har en unik kombination av egenskaper som gör honom väl lämpad för rollen som koncernchef. Processen med att hitta Veidekkes femte koncernchef har varit grundlig och inkluderat både interna och externa kandidater. Till slut stod det dock klart att Jimmy är den mest kvalificerade kandidaten, säger Veidekkes styrelseordförande Svein Richard Brandtzæg, i ett pressmeddelande.

– Genom ständiga resultatförbättringar inom de enheter han har lett har han visat att han har det som krävs för att kunna stärka Veidekkes position som en av Skandinaviens största och en av de ledande entreprenörerna och fastighetsutvecklarna.

Jimmy Bengtsson är idag vd för den svenska entreprenörsverksamheten och koncerndirektör inom Veidekke. Dessutom är han landschef i Sverige, en position han har haft sedan 2016. Bengtsson har arbetat inom bygg- och anläggningsbranschen under hela sin yrkesverksamma karriär och var från 2007 chef för Arcona, som köptes upp av Veidekke 2013. Dessförinnan hade Jimmy Bengtsson en lång karriär bakom sig inom Skanska Sverige.

– Jag ser fram emot att påbörja arbetet med att utveckla Veidekke tillsammans med alla våra kompetenta och engagerade kollegor i Norge, Sverige och Danmark. Veidekke är ett robust företag, med en stark och involverande kultur som nyttjar hela koncernens kollektiva kompetens. Veidekke har allt som krävs för att kunna dra fördel av en utmanande situation och återkomma starkare och mer konkurrenskraftiga, säger Jimmy Bengtsson, i pressmeddelandet från bolaget.

Arne Giske, som tillträdde som koncernchef för Veidekke i juni 2013, har bett styrelsen att få träda tillbaka efter sex år som koncernchef. Giske har en lång karriär bakom sig inom Veidekke och har haft befattningar både som CFO och som chef för Veidekkes fastighetsverksamhet innan han blev koncernchef

– Efter en samlad bedömning har jag kommit fram till att det är dags att lämna över stafettpinnen till nya krafter. Förändring och förnyelse är avgörande för alla organisationer. Jimmy är en mycket kompetent och skicklig ledare och jag är säker på att styrelsen har valt den bästa personen för att leda Veidekkes fortsatta utveckling, säger Arne Giske.

FAKTA:

De senaste sex åren har Veidekke levererat starka resultat inom många områden:

  • Veidekkes omsättning har ökat från 20 miljarder till 36 miljarder NOK
  • Antalet anställda ökade från 6 250 till över 8 500 anställda
  • Den årliga avkastningen till aktieägarna (total shareholder return) har legat på 17,0 %
  • Veidekkes börsvärde har stigit från 5,8 miljarder till ca 11,4 miljarder NOK
  • Antalet allvarliga olyckor har halverats under perioden

Källa: Veidekke