Nyheter

JM och Skanska bäst – men inte nöjda

Malin Lundgren, HR-direktör JM.

JM och Skanska toppar Byggföretagens lista över branschens mest jämställda storföretag, med närmare 25 procent kvinnor.
– Visst är vi stolta, men jämställdhet är ingen tävling utan branschen har ett gemensamt ansvar att hjälpas åt, säger Malin Lundgren, HR-direktör på JM.

JM är bäst bland storföretagen med 23 procent kvinnor.

– Visst är det glädjande, vi är stolta över att ligga i topp. Men jämställdhet är ingen tävling utan ett gemensamt ansvar som vi har i branschen. Vi måste dela erfarenheter och framgångsrecept med varandra kring hur vi jobbar med dessa frågor, säger Malin Lundgren, HR-direktör på JM.

Hon berättar att JM till exempel tog rygg på Ikano, som var först med ett kvinnligt lärlingsprogram för hantverkare.

– Nu driver JM det här vidare varje år. Lärlingsprogrammet är ett sätt för oss att bredda rekryteringsbasen. Vi skulle inte kunna få till någon stor förändring om vi bara satt passiva och väntade på att fler unga tjejer skulle söka bygginriktning till gymnasiet.

JM har som mål att minst 20 procent av hantverkarna ska vara kvinnor 2030. Såväl i ledningsgrupper som inom befattningsgrupper är målet att dessa ska vara jämställda år 2030.

– Vi har satt upp tydliga och utmanande mål som vi kommunicerar och som har stöd i organisationen. Målen vävs in i våra interna processer och följs upp regelbundet, berättar Malin Lundgren.

Att våga tänka nytt och synliggöra kvinnliga förebilder är andra viktiga åtgärder. JM har även startat en snickarpodd med tjejer. Att skapa en inkluderande kultur där alla har samma förutsättningar är också viktigt.

– Vi har haft stort fokus på att attrahera och rekrytera tjejer, men det är viktigt att de trivs så att de stannar kvar. Hur byggbranschen framställs utåt påverkar studenters karriärsbeslut, menar Malin Lundgren.

– Istället för att bara kommunicera utmaningar, som att byggbranschen har en machokultur, måste vi prata mer om det positiva, synliggöra förebilder och marknadsföra branschen mot studenter redan på grundskolenivå. Vi måste dela med oss av erfarenheter och ta ett gemensamt ansvar i branschen.  
Malin Lundgren är tydlig med att jämställdhetsarbetet inte är en tävling utan ett långsiktigt och branschgemensamt arbete.

– Det viktigaste är inte att toppa listan. Visst är vi stolta, men vi är inte nöjda innan vi har nått de mål vi satt upp för 2030.

Gunnar Hagman är vd för Skanska Sverige, som ligger tvåa på listan med 22 procent kvinnor. Han har jobbat i byggbranschen i 28 år, har följt utvecklingen och har perspektiv på vad som hänt.

– För cirka 10-15 år sedan började vi på Skanska att utveckla vårt ledarskap och vår kultur mot ett mer inkluderande ledarskap, där alla oavsett kön, religion och andra tillhörigheter ska känna sig välkomna. Det inkluderande arbetssättet är något ledningen stöttar och lägger tid på, det är avgörande för att kvinnor ska trivas. Det här sättet att arbeta har gjort oss mer framgångsrika. 
 Gunnar Hagman konstaterar att man nått en bra bit i sitt jämställdhetsarbete, men han är inte nöjd med 22 procent. Inom vissa chefsroller har förändringen däremot gått fortare. 

– Bland regioncheferna är 30 procent kvinnor och i ledningsgruppen är fyra av nio  ledamöter kvinnor. 

 Och han siktar högre än så.

– Spontant så säger jag att det är rimligt att andelen kvinnor på tjänstemannasidan är 40 procent om tio år, även om vi så klart jobbar mot 50 procent. 

På yrkesarbetarsidan konstaterar han att utmaningen är större.

– Det handlar dels om ett historiskt arv, att det traditionellt handlar om mer mansdominerade yrken. Det är också mindre rörlighet bland yrkesarbetarna så det är svårare att förändra fördelningen snabbt. 

Ge exempel på åtgärder som Skanska har gjort för att öka andelen kvinnor!

– Vi har gjort en del riktade åtgärder, som till exempel våra kvinnliga lärlingsprogram som riktar sig till kvinnor med arbetslivserfarenhet. I år firar AKS, Affärsnätverket för kvinnor i Skanska, 20-årsjubileum. 

Skanska är också partnerföretag i programmet Female Leader Engineer (FLE). Syftet med programmet är att bidra till att makten i näringslivet ska vara jämt fördelad mellan kvinnor och män. Skanska medverkar även i IGE Day 26 mars 2021. IGEday står för Introduce a Girl to Engineering Day och är ett initiativ från Womengineer för att öka intresset till teknik bland unga tjejer.

Uppmärksammar ni Internationella Kvinnodagen på något särskilt sätt på Skanska?

– Personalen kommer att kunna ta del av ett webbinarium med Sissela Kyle.